Bellen

De warmtepomp adviseur: ontdek hoeveel u kunt besparen

De warmtepomp is een zeer innovatieve en milieuvriendelijke vervanger van de traditionele CV ketel. In plaats van gas maken warmtepompen gebruik van natuurlijke bronnen: lucht, water en aarde. Door de hoge efficiëntie van het systeem is de warmtepomp is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Wilt u ook uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Indicatie warmtepomp adviseur

De indicatie die u van ons krijgt zal zeer realistisch zijn. Wij zullen voor u, geheel vrijblijvend, een nauwkeurige inschatting maken van:

 • De benodigde warmtepomp.
 • De investering
 • De te verwachten kostenbesparing op uw energierekening t.o.v. van een gasgestookte cv-ketel of warmtenet/stadsverwarming
 • Uw bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot
 • Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft om uw huis of bedrijfspand geheel energieneutraal te verwarmen

Ontdek hoeveel u kunt besparen op CO2-uitstoot en energiekosten met een warmtepomp!

Warmtepomp vs CV: de verschillen

Een warmtepomp en CV zijn beide systemen om ruimtes in huizen en gebouwen te verwarmen. De CV is het meest gebruikte en meest bekende systeem om te verwarmen. Tegenwoordig worden echter ook steeds vaker warmtepompen ingezet. Deze systemen zijn milieuvriendelijker, maar de aanschafprijs ervan is ook hoger. In dit artikel leggen we het verschil uit.

Warmtepomp-cv en het milieu

Een manifest, opgesteld door verschillende organisaties zoals Greenpeace en milieudefensie, is aangeboden voor de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. Hierin staat onder andere een voorstel dat vanaf 2021 alleen nog maar (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden. Op dit moment heeft ongeveer 95% procent van de huizen in Nederland een CV-ketel. Om bij te dragen aan een gezond milieu, is het noodzakelijk dat er (ook) in Nederland van aardgas afgestapt wordt. Door de CV-ketel te vervangen door een duurzame warmtebron, zoals (hybride) warmtepompen, wordt er minder aardgas gebruikt.

De verschillen tussen een warmtepomp en cv

Het grootste verschil is dat een warmtepomp duurder is in aanschaf, maar wel veel milieuvriendelijker waardoor er ook subsidies voor het gebruik van warmtepompen zijn. CV-ketels zijn daarentegen goedkoper en kunnen makkelijk in elke woning geplaatst worden. In de tabel hieronder vindt u de belangrijkste verschillen tussen een warmtepomp en een CV:

Warmtepomp CV
 • Vereist uiterst goede isolatie;
 • Kan bij elk type woning;
 • Interessanter bij nieuwbouw;
 • Kan in elk huis geplaatst worden (klein, groot, oud, nieuw);
 • Neemt veel ruimte in beslag;
 • Een nieuwe CV-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee;
 • Energie is duurzaam gewonnen;
 • Gas is goedkoper dan elektriciteit, maar CV’s stoten meer CO2 uit;
 • Een warmtepomp is een deel van het verwarmingssysteem;
 • De CV-ketel is het verwarmingssysteem;
 • Warmte (aarde, water of lucht) bestaat al;
 • Warmte moet nog opgewekt worden (door middel van aardgas);
 • Prijzen van elektriciteit dalen.
 • Prijzen van gas stijgen.

Soorten warmtepompen

Binnen de warmtepompen zijn ook verschillende soorten verkrijgbaar. De drie soorten zijn de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de hybride warmtepomp.

Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt buitenlucht die verwarmd wordt om vervolgens via een binnenunit en ventilator warme lucht naar binnen te blazen. Aanpassingen die aan een huis gedaan moeten worden voor dit type systeem zijn minimaal. De werking van deze warmtepomp is als volgt: warmte uit de lucht wordt onttrokken en het koudemiddel verdampt waardoor het omgezet wordt in gas → de compressor zorgt ervoor dat de druk verhoogt waardoor de temperatuur van het gas toeneemt → het gas ontsnapt onder hoge druk uit de compressor waardoor het warmte afgeeft aan de binnen-unit (airconditioning) → door expansie wordt de druk van de vloeistof vertraagd en begint het koudemiddel opnieuw aan de cyclus.

 

Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht om daarmee radiatoren of vloerverwarming op te warmen. Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp zijn er wat aanpassingen aan het huis nodig. Er moeten buiten voldoende ruimte zijn voor het plaatsen van de buiten-unit. Hiernaast moet de boiler en radiatoren geplaatst worden. Deze type warmtepomp komt het meeste voor bij nieuwbouwhuizen.

 

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is momenteel nog het meest gebruikte alternatief voor de CV-ketel. Deze warmtepomp wordt naast de CV-ketel geplaatst en wordt vaak gezien als een tussenstap van CV naar warmtepomp. De hybride warmtepomp gebruikt ventilatie of buitenlucht als bron van verwarming. De warmtepomp is de hoofdleverancier van verwarming, alleen op hele koude dagen springt de CV-ketel bij. Dit zorgt ervoor dat de CV-ketel al een stuk minder wordt gebruikt, wat zorgt voor een vriendelijker milieu.

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Verwarmingsmonteur nodig? Advies en informatie

Ook in Nederland kan de temperatuur flink dalen. Gelukkig kunnen bijna alle huizen verwarmd worden. Als uw verwarming dan kapot is, wordt het onaangenaam koud in huis. In de meeste huizen in Nederland zorgen radiatoren voor de verwarming van het huis. Het installeren van radiatoren om uw huis te verwarmen, wordt door een verwarmingsmonteur gedaan. In dit artikel leest u meer over installatie van verwarmingen.

Wat is een verwarmingsmonteur?

Een verwarmingsmonteur is iemand die verwarmingen aansluit. Een verwarmingsmonteur doet geen onderhoud, maar puur het aansluiten van de verwarming. Het beroep is een afleiding van een loodgieter. Tegenwoordig zijn er steeds meer technieken en nieuwe innovaties waar verwarmingsmonteuren mee te maken krijgen. Denk aan CV-ketels die ook energie kunnen opwekken of verwarming door middel van zonnepanelen. Ook worden tegenwoordig vaak flexibele in plaats van ijzeren verwarmingsbuizen gebruikt, zodat bij renovatie de buizen makkelijk weggewerkt kunnen worden. Het is voor een verwarmingsmonteur daarom belangrijk om regelmatig bij te leren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van verwarmingen. Een verwarmingsmonteur moet dus opleidingen of cursussen volgen.

Soorten verwarmingen

Er zijn verschillende soorten verwarmingen die verwarmingsmonteurs kunnen aansluiten. Er zijn erg veel verschillende manier waarop een huis verwarmd kan worden. Ook duurzame manieren, zoals zonnepanelen. De verwarmingen die hieronder beschreven worden zijn toch wel de meest voorkomende. Als u een van onderstaande verwarmingen aan wilt laten sluiten, neem dan contact met ons op.

De CV
De allerbekendste en meest voorkomende verwarming is toch wel de centrale verwarming (CV). Dit is een gesloten verwarming waar men ruimtes kan verwarmen met behulp van radiatoren. De radiatoren worden verwarmd door water. Een centraal punt (vandaar de naam centrale verwarming) zorgt ervoor dat het water verwarmd wordt, en vervolgens wordt het warme water door pompen door het systeem gepompt. Op deze manier worden ruimtes warm gehouden. De gewenste temperatuur is makkelijk te regelen met een thermostaat. In de winter is ongeveer 20 graden gewenst, in de zomer kan de thermostaat lager gezet worden. Indien het huis nog helemaal niet bestaat uit een verwarmingssysteem, kan een CV worden aangelegd. De kosten van het aanleggen van centrale verwarming, inclusief materialen en installatie is ongeveer tussen de 8000 en 10.000 euro.

Warmtepomp
Tegenwoordig worden ook vaak warmtepompen gekozen als verwarmingssysteem. Het grootste voordeel van warmtepompen is dat ze erg milieuvriendelijk zijn. De aanschafkosten van warmtepompen zijn echter wel hoog. Ook is uiterst goede isolatie vereist, en bij voorkeur ook zonnepanelen en vloerverwarming. De warmtepomp is meer geschikt voor nieuwbouwhuizen. Een goedkoper alternatief is de hybride warmtepomp. Deze type warmtepomp is gecombineerd met een CV-systeem. Voordelen van de hybride warmtepomp is dat ze betaalbaar zijn, ook duurzaam en relatief eenvoudig te installeren door een verwarmingsmonteur. Voor een lucht-lucht warmtepomp zijn binnenunits nodig om de warme lucht in de ruimte te verspreiden.

Opleiding en carrière

Om een verwarmingsmonteur te worden, moet je een opleiding volgen in de installatietechniek. Verwarmingsmonteuren zijn werkzaam in de installatiebranche, en kunnen bij bedrijven zoals BinnenKlimaatExpert gaan werken. Een opleiding tot verwarmingsmonteur bestaat uit 4 dagen werken en 1 dag naar school om de benodigde theorie te leren. Verschillende examens/opdrachten zorgen voor het behalen van het examen. Werkgevers vereisen altijd een opleiding en kennis van de laatste technieken van een verwarmingsmonteur. Tegenwoordig is er erg veel vraag naar verwarmingsmonteurs, vanwege zijn technische kennis van het installeren van verschillende verwarmingssystemen. Ook kan een verwarmingsmonteur zich binnen de installatietechniek goed verder ontwikkelen aangezien de technieken continu verbeteren. Door het volgen van opleidingen en cursussen kan dit bereikt worden.

Verwarmingsmonteur nodig?

Wilt u verwarming, of misschien wel koeling, laten installeren? Dan bent u aan het goede adres. Monteurs van BinnenKlimaatExpert hebben allemaal een STEK-erkenning. De monteurs hebben ook ruim 10 jaar ervaring in de techniek en ze volgen jaarlijkse bijscholing. De gecertificeerde en ervaren monteurs zorgen in Nederland voor vakkundige montage van een verwarmingssysteem. Een goede installatie is cruciaal in het goed functioneren van het verwarmingssysteem. Neem contact met ons op voor meer informatie!

verwarmingsmonteur

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp gecombineerd met een CV-ketel, die vaak in nieuwbouwwoningen worden geplaatst. Ook in huizen waar nu alleen nog een gasketel hangt kunnen de hybride warmtepompen goed ingezet worden. In dit artikel lees je er meer over.

De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp geeft warm water en zorgt voor verwarming. Hybride warmtepompen worden ingezet om op korte termijn de energie- en gasverbruik in woningen te verlagen. Dit is erg interessant in een land als Nederland aangezien Nederland een uitgebreid gasinfrastructuur heeft. De warmtepomp gebruikt buitenlucht of ventilatielucht als bron van verwarming voor een groot deel van het jaar. Alleen op erg koude dagen wordt de CV-ketel gebruikt. De warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnenunit komt naast de cv-ketel te hangen en de buitenunit staat in de buitenlucht, waar energie aan onttrokken wordt.

Hybride warmtepompBron: Google

Verschil hybride warmtepomp en normale warmtepomp

Een normale warmtepomp zoals de lucht-lucht en lucht-water warmtepomp zorgen alleen voor verwarming, de hybride warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp haalt de warmte altijd uit de lucht, terwijl de andere warmtepompen de warmte ook uit de bodem of uit (oppervlakte)water kunnen halen.

De voordelen

Net als alle warmtepompen, hebben hybride warmtepompen verschillende voordelen. Voorbeelden hiervan zijn:

Ze zijn relatief eenvoudig te installeren.
Hybride warmtepompen kunnen snel geïnstalleerd worden. De installateur heeft ongeveer een halve of een hele dag nodig om ze te installeren. Hiernaast hebben ze ook nog eens weinig onderhoud nodig. Onderhoud aan deze warmtepompen is preventief.

Ze zijn betaalbaar.
Ze zijn beter te betalen dan andere warmtepompen. De hybride warmtepomp is een ideale oplossing om uw huis stap voor stap aardgasvrij te maken. Het is goed om deze stappen nu al te zetten, en niet op het laatste moment, wanneer het verplicht wordt.

De huidige radiatoren kunnen behouden worden.
De huidige radiatoren volstaan voor een hybride warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur in huis, zowel ’s nachts als overdag.

Ze zijn duurzaam.
Net als andere warmtepompen is de hybride warmtepomp duurzaam omdat die (gratis) warmte uit de omgeving haalt. Alleen op extreem koude dagen wordt de cv-ketel nog ingezet.

Ze dragen bij aan het klimaatneutraal plan van 2050.
Vanaf 2050 moeten alle huishoudens volgens de Nederlandse overheid klimaatneutraal zijn. Dit houdt in dat we al moeten gaan starten met het inzetten van duurzame bronnen van energie. Door het overstappen op duurzame bronnen wordt de CO2-uitstoot verminderd. De overheid stimuleert (hybride) warmtepompen aan de hand van het verschaffen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Soorten

De hybride warmtepomp komt voor in drie uitvoeringen:

 1. Warmte uit buitenlucht
  Deze uitvoering werkt met een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt. De cv-ketel wordt alleen op piekmomenten ingezet en kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel.
 2. Warmte uit ventilatielucht
  Deze uitvoering haalt de warmte uit de ventilatieafvoer van een woning. Deze pomp kan warmte voor de verwarming en tapwater leveren. Deze kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel en de cv-ketel wordt alleen in piekmomenten ingezet.
 3. Warmte uit buitenlucht en ventilatielucht
  Deze uitvoering wordt buitenshuis geplaatst en produceert ook warmte voor de verwarming en voor tapwater. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en er is geen cv-ketel nodig.

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Zomertips

De zomer komt er weer aan en dat geeft voor vele mensen voordelen; we leven meer buiten, het is langer licht, we doen een lekker kleurtje op, we kunnen (hopelijk!) genieten van een lekker zonnetje op het terras én we hebben een excuus om wat vaker een ijsje te mogen halen (mmm).

Maar wat nou, als het 30 graden is en u op zolder slaapt of dat u überhaupt uw huis niet lekker koel krijgt wanneer u even geen zin hebt in die zweetsnor op uw bovenlip.

Dan kunt u er natuurlijk aan denken om een airco aan te schaffen, daar zijn wij uiteraard bij gebaat. Maar wij, als dé BinnenKlimaatExpert, denken ook graag met u mee wanneer u geen airco installatie kunt of wilt aanschaffen. Daarom hebben wij 4 artikelen met zomertips geschreven voor u, om de temperatuur tijdens de mooie dagen een stuk behaaglijker te maken.

 

1. WHAT TO DRINK

Na een dag hard werken in de hitte is er niks beter om op de bank te ploffen met een ijskoude versnapering. Toch..? Het klinkt logisch, u heeft het warm dus u drinkt iets kouds (een glas koud water met ijsblokjes bijvoorbeeld).

Toch is dit niet handig: door koude (bevroren) producten te consumeren schrikt uw lijf van de kou en wat gaat uw lichaam doen? De temperatuur opvoer

en!, u zult het dus alleen nog maar warmer krijgen.

Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken gaat u ook alleen maar meer gloeien van een hete kop thee.

Een lekker koud biertje, wijn of rosé dan?, ook dit zullen wij afraden. Alcohol heeft, net als koffie!!, een uitdrogende werking. Wat dan wel te doen? Neem een glas lauwwarm water of een kopje lauwwarme kruidenthee, hiervan krijgt uw lichaam het van binnen iets warmer als voorheen. Reactie: uw lijf zal zichzelf gaan afkoelen!

Toch zin in een espresso of een alcoholhoudend drankje? Neem er dus een glas lauwwarm water naast.

 

 

2. DAMES EN HEREN: SLUIT UW RAMEN EN DEUREN

Wanneer de zon opkomt komt de warmte al héél gauw mee. Het is zaak om dan zo snel mogelijk alles potdicht te doen; ramen, deuren, kiepraampjes, gordijnen, jaloezieën en vergeet (wanneer u hierover beschikt) ook niet om de zonwering naar beneden te doen. Op deze wijze voorkomt u dat de warmte uw huis binnendringt.

Is de zon weer achter de horizon verdwenen? Gooi dan alles tegen elkaar open, deuren, ramen, vlieringtrappen etc. Zo koelt uw huis weer lekker af.

Let wel op, in de maand juni en juli zal de zon al rond 05:20 opkomen…. Een wekkertje zetten om alle gordijnen en dergelijke weer open te zetten dan maar?!

 

3. HOE KOM IK NU IN SLAAP ?!

Verschrikkelijk kan het zijn, slapen wanneer het buiten zulk warm weer is.

Niet alleen is het langer licht buiten, wat bij er bij veel mensen al voor zorgt dat de uitspraak ‘ik ga vanavond eens lekker vroeg naar bed’ al uit de planning geschrapt kan worden, maar ook de warmte in de slaapkamer, de klamme dekens en het benauwde gevoel kunnen er zorg voor dragen dat in slaap komen tijdens de zomermaanden toch een stuk lastiger word.

Laten wij nu net voor dit veelvoorkomende probleem een aardig aantal tips voor u hebben:

 • Heeft u een wasrek? Probeer dan eens om de natte was in de slaapkamer ter drogen op te hangen. Dit houd de lucht koeler en vochtiger. Voeg er een beetje lekkere wasverzachter aan toe en de gehele slaapkamer ruikt ook nog eens naar roosjes
 • Beschikt u over een ventilator? Het lijkt te helpen.. Maar het enige wat een ventilator doet is de warme lucht rond pompen. Wanneer u een (of 2) flesjes water invriest en deze aan de achterkant van de ventilator plaatst, blaast deze wel écht koele lucht. Voilá, uw eigen doe-het-zelf airco.
 • Probeer tot rust te komen. Het is natuurlijk een cliché, maar wie zich opwind krijgt het vaak warm. Vermijd daarom lichamelijke inspanningen voor het slapen gaan.
 • Slaapt u op zolder en is he
  t echt niet meer te houden, probeer dan de bank eens uit. Wanneer u woonkamer zich beneden bevind zal dit al een stuk beter aanvoelen
 • Een koude douche voor het slapen gaan? Ook dit werkt hetzelfde als bij de ijskoude versnapering (zie artikel 1, what to drink). Een koude douche draagt er zorg voor dat uw lichaam ‘’schrikt’’ en zichzelf wilt gaan opwarmen, een warme douche trouwens ook! Neem liever een korte, lauwwarme douche voor het slapen gaan. Hierdoor krijgt uw lichaam het iets warmer als normaal en gaat het zichzelf afkoelen.


 

4. FIJN AL DIE TIPS VOOR EEN KOEL HUIS MAAR IK WIL DE DEUR UIT

Nu horen wij u denken: bedankt voor de tips voor een koeler huis en een betere nachtrust maar ik ben vaak de deur uit, wat nu?

Ook daar hebben wij aan gedacht, het is uiteraard zomer en juist dan gaan we vaker de deur uit met zijn allen; een dagje strand, een terrasje pakken, misschien een stuk in de auto om naar de gewenste vakantiebestemming te rijden of een barbecue bij vrienden bijwonen.

 • Kleed uzelf licht; schaf zomersokjes aan in plaats van kniekousen, pak uw katoenen kleding uit de kast omdat dit de meest koele stof is, Kleed uzelf in laagjes en niet in een ‘’skinny’’ model kledingstuk
 • De meeste warmte kun je verliezen middels het hoofd en de voeten. Kies daarom voor open schoenen, u zult merken dat dit veel verschil zal opleveren. Voor de dames let wel: die prachtige hogen hakken met de kruisbandjes over de voeten zijn natuurlijk een pareltje voor het hoog maar in de warmere dagen houden we ook vaker vocht vast wat voor vele ongemakken kan zorgen wat pump-achtige schoenen betreft
 • Een feestje in het vooruitzicht? Niks vervelender dan een plakkaat natte haren in de nek.. Dus heren, wellicht een kappertje opzoeken van te voren en dames, een leuk opgestoken kapseltje dan maar?
 • Is bovenstaande niets voor u maar voelt u toch een klamme nek opkomen? Uw hoofd onder de kraan steken is volstrekt onnodig! Wat wél erg goed werkt is de binnenkant van de polsen onder een koude kraan houden, net als de enkels (nu zijn polsen vaak een stuk makkelijker onder de kraan te houden). Dit verkoeld de bloedsomloop in uw lichaam.
 • ‘’bereik bestemming: nog 789 KM’’, neem tijdens de autorit een paar badstof handdoeken en een paar bevroren flesjes water mee. De flesjes zullen wellicht snel ontdooien maar ze blijven wel koel. Giet een beetje koud water op de handdoek en dep uw nek, polsen, voorhoofd en enkels hiermee af: ‘’ mmm verfrissend ‘’!!

Waarom kies ik voor een luchtgordijn met directe expansie?

Wanneer een luchtgordijn wordt geïnstalleerd moet een winkelier de keuze maken vanuit welke bron het luchtgordijn gekoelde of verwarmde lucht ontwikkeld. Met het oog op verwachte, toekomstige regelgeving en het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan, wordt het investeren in een warmtebron op basis van gas steeds minder aantrekkelijk. Als de keuze voor een luchtgordijn met cv steeds minder relevant wordt, waar moet de winkelier dan voor kiezen?

De keuze die klanten van BinnenklimaatExpert nu hoofdzakelijk maken is die tussen een luchtgordijn met directe expansie (ook wel een warmtepomp) en een elektrisch luchtgordijn. In unieke gevallen wordt er gekozen voor een hybride systeem.

Luchtgordijn met warmtepomp

In een ideale situatie installeert onze installateur het luchtgordijn met een warmtepomp. Deze pomp is in de afgelopen jaren populair geworden omdat het een milieuvriendelijkste en energiezuinigste alternatief is. Een warmtepomp haalt immers de warmte of kou niet uit het stoken van gas, maar uit grond, lucht of water.

Hoewel een lucht gordijn met warmtepomp bij aanschaf in veel gevallen de duurdere variant is, is de total cost of ownership (TCO) lager dan bijvoorbeeld bij een elektrische variant. Dit komt door de lagere behoefte aan elektriciteit, maar ook de mogelijkheid om ook koude lucht te blazen. Hierdoor is het in de warme maanden eenvoudig om een gewenst binnenklimaat te behouden. De airco installatie wordt dan niet continu overbelast.

Het is echter hierbij wel van belang om een goed gefundeerde keuze te maken over zo een soort luchtgordijn. De minimale en maximale capaciteit van een systeem kan flink afhangen van de buitentemperatuur en onder- en overbelasting is af te raden. Uit ervaring blijkt dat dit storingen kan veroorzaken.

Elektrisch luchtgordijn

Daarnaast kan een winkelier ervoor kiezen om voor een elektrisch luchtgordijn te laten installeren. Deze is niet afhankelijk van een warm-watervoorziening. Het grote voordeel van het installeren van dit soort luchtgordijnen is de lagere aanschafprijs ten opzichte van de luchtgordijn met warmtepomp. Hij is daarnaast heel eenvoudig te installeren.

Maar in praktijk blijkt dat elektrische luchtgordijnen veel meer energie verbruiken. Daardoor ligt de uiteindelijke TCO hoger dan van andere oplossingen. Daarnaast is dit soort gordijnen niet in staat om koude lucht te blazen, waardoor er in de warme maanden geen gebruik gemaakt kan worden van het apparaat.

Of de keuze nu valt op een Luchtgordijn met directe expansie of juist een elektrisch luchtgordijn. Het blijft belangrijk om een installatie te kiezen die past bij de situatie. De installatie moet namelijk krachtig genoeg zijn om de hele deuropening perfect kan afsluiten, zonder dat uw klanten hinder van het luchtgordijn ondervinden.

Wilt u advies over het juiste luchtgordijn? Wij staan voor u klaar! Neem direct contact op voor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u langs om de situatie te bekijken en u van een advies op maat te voorzien.

 Ontdek direct zelf het beste systeem

Gastbeleving onder druk door slecht airco onderhoud in de Horeca

 

Airconditioning onderhoud levert méér op dan een lage energierekening.

Het onderhoud van binnenklimaat systemen wordt regelmatig ondermaats uitgevoerd. Grote airconditioning systemen in de Horeca worden met vaak onder scherpe contracten onderhouden, dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderhoud. “Ondernemers zijn zich niet genoeg bewust dat dit resulteert in een lager rendement, hoger aantal storingen en een kortere levensduur”. Vertelt Albert van Ingen, Binnenklimaatexpert.nl.’ “De gastbeleving lijdt onder het feit dat een binnenklimaat systeem niet volgens de beste maatstaven wordt onderhouden en daardoor wordt levensduur ook verkort.” Albert van Ingen, expert op het gebied van klimaatbeheersing en onderhoud, geeft aan dat dit dagelijks wordt geconstateerd binnen de Horeca. De controles door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn tevens sterk geïntensiveerd. De controle op de op regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) wordt daarbij streng nageleefd binnen hotels. Tot 30% energiebesparing Het goed onderhouden van de airconditioning systemen levert in de Horeca snel een energiebesparing op van 10 tot 30%. Naast de energiebesparing gaat de gastbeleving significant vooruit omdat er 5 tot 35% minder storingen plaats vinden. Uit onderzoek van de WHO blijkt nog eens dat het binnenklimaat een grote invloed heeft op de gezondheid van gebruikers van een ruimte en daarmee op de gasttevredenheid. Goed onderhoud is namelijk meer dan alleen het schoonmaken van een airconditioning met een doekje. In veel gevallen wordt het binnenklimaatsysteem slechts opengemaakt om vluchtig een filter te reinigen.

Bacteriën zijn vaak de boosdoener

Het goed onderhouden van een binnenklimaatsysteem houdt echter meer in dan alleen het filter schoonmaken. De lekbak moet worden gereinigd én het systeem moet goed wordt door gemeten. De lekbak kan een bron voor bacteriën vormen, buiten dat dit vieze luchtjes veroorzaakt kan dit ook een potentiële ziekmaker zijn voor gasten en werknemers.

Slijtage verkort de levensduur

Een filter is een van de belangrijkste onderdelen van het systeem, wanneer een airco filter niet goed genoeg wordt schoongemaakt zal dit ervoor zorgen dat het systeem harder moet werken om de lucht te filteren. Wanneer dit lange tijd aanhoudt zal de slijtage sneller toenemen en het rendement staat in die tijd onder druk. Het doormeten van het systeem is van onderschat belang. Met het doormeten kan voor dat een storing plaats vindt al worden geconstateerd dat de spanning niet goed is. Bij constatering van afwijkende waardes kan hierop worden ingespeeld, zo wordt een storing voorkomen en de levensduur verlengd. Dit geldt niet alleen voor binnen units ook de buiten units die zich bevinden boven op het dak moeten elk jaar goed onderhouden worden.

“Een systeem netjes schoonmaken is niet alleen een stukje service? vertelt Albert van Ingen. “Dit verbetert niet alleen de uitstraling van binnen en van buiten. Een systeem in goede conditie gaat langer mee, verbruikt minder energie en heeft minder storingen.” Albert van Ingen eigenaar en directeur van BinnenKlimaatExpert.nl heeft een breed portfolio zakelijke klanten en in het bijzonder Horecabedrijven. In de jarenlange samenwerking met het Hilton concern, Ibis, Accor of het Piet Hein hotel heeft BinnenKlimaatExpert (vroeger AVi Airconditioning en Klimaatbeheersing) veel ervaring opgedaan met betrekking tot airconditioning montage, onderhoud van airconditioning en storingen van binnenklimaat systemen binnen de Horeca.

Bron: https://www.hospitality-management.nl/advertorial-gastbeleving-onder-druk-door-slecht-onderhoud-van-airconditioning

 Benieuwd of uw systeem goed onderhouden wordt? Neem contact op!

Energie-investeringsaftrek airconditioning

 

Wat is EIA?

EIA staat voor energie-investeringsaftrek airconditioning (EIA) en is een fiscale regeling en kan ook omschreven voor als een subsidie. De overheid ondersteund ondernemingen bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. EIA biedt voordelen aan ondernemingen, via het EIA kunt u uw energiekosten omlaag brengen en betaalt u daarnaast ook minder belasting. De overheid stimuleert duurzame energie en een duurzame energiehuishouding om zo op de lange termijn ook over betaalbare en schone energie te kunnen beschikken. Het EIA zorgt ervoor dat u een belastingvoordeel verkrijgt en daarmee gemakkelijker kunt investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Deze regeling is natuurlijk erg interessant voor bedrijven, die het binnenklimaat regelen. Op deze manier kan er duurzaam worden gewerkt met extra voordelen voor de onderneming.

Hoe werkt EIA?

Wanneer u een investering heeft gedaan, meldt u deze bij het eLoket van RVO.nl. Als het eLoket uw investering beoordeeld heeft en deze in aanmerking komt voor een energie-investeringsaftrek airconditioning, ontvangt u een verklaring waarop het bedrag staat vermeld dat voldoet aan de EIA. Per kalenderjaar kan er minimaal €2.500 en maximaal €120 miljoen aan energie-investeringen per onderneming ingediend worden. Wanneer u een EIA-verklaring hebt ontvangen voor een investering mag er 58% van het bedrag van de fiscale winst afgetrokken worden.

Op welke kosten is EIA toe te passen?

Kosten die in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek airconditioning zijn voornamelijk de kosten van (onderdelen van) bedrijfsmiddelen die aan de energieprestatie-eisen voldoen. Onder deze kosten vallen:

 • Aanschafkosten- De aankoopsom
  – Omzetbelasting aan leveranciers
 • Voortbrengingskosten

  – Arbeidskosten van eigen werknemers, maar ook van ingehuurde medewerkers en loonwerkers
  – Kosten voor de materialen of onderdelen
  – Omzetbelasting aan leveranciers

 • Kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen

  – Aanschaf en montagekosten
  – Kosten voor energieadvies, EPA-maatwerkadvies of actieplan voor elektromotoren

EIA is niet toe te passen op kosten voor:

 • Bedrijfsmiddelen die eerder gebruikt zijn
 • Kosten voor grond, woningen, personenauto’s en vaartuigen
 • Onderhoudskosten

Let op: Binnen drie maanden na aanschaf moet uw melding binnen zijn bij RVO.nl

Aanmeldingsprocedure energie-investeringsaftrek airconditioning

Digitaal
U kunt uw kosten alleen digitaal indienen via het eLoket op RVO.nl. Aanmeldingen die op papier worden aangemeld worden niet geaccepteerd.

eHerkenning
Voordat u uw melding in kunt dienen, moet u een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau 1 aanvragen op RVO.nl. Daarna krijgt u uw inloggegevens en kun u uw investeringen aanmelden.

Bevestiging van de melding
Nadat u uw melding hebt doorgegeven, ontvangt u per email een bevestiging met een registratienummer.

Afhandeling en verklaring
Mocht RVO.nl niet zeker zijn of uw investering aan de voorwaarden voldoet, kunnen ze contact met u opnemen om meer informatie op te vragen. Voldoet u melding aan alle voorwaarden, dan geeft RVO.nl een verklaring af, waarin wordt vermeld dat uw investering gedeeltelijk of in z’n geheel als energie-investering wordt aangemerkt.

Over het algemeen kunt u acht weken naar het indienen van uw investering een verklaring verwachten. Deze verklaring kunt u als bewijs toevoegen bij uw belastingaangifte. RVO.nl stelt de Belastingdienst op de hoogte van de controleresultaten. De Belastingdienst bepaald of u wel of geen recht heeft op energie-investeringsaftrek airconditioning.

 

 Hulp nodig?

Hoe wordt een airconditioningssysteem gemonteerd?

Bij BinnenKlimaatExpert horen wij regelmatig hetzelfde verhaal. Men denkt dat bij een airconditioningssysteem montage de hele zaak dicht moet, of dat uw werknemers, klanten en bezoekers last hebben van de werkzaamheden die gepaard gaan met de plaatsing van het systeem. Onze experts hebben echter veel ervaring en zijn gewend om in een actieve werkomgeving optimaal te functioneren. De bedrijfsvoering en de bediening van klanten kan daarom onder alle omstandigheden worden voortgezet kunnen: uw werknemers en bezoekers zullen geen last ondervinden van de montage van een airconditioningssysteem.

Alvorens onze experts aan de slag gaan met de montage van een airco, zal eerst met de klant worden overlegd hoe, waar en wanneer het systeem wordt gemonteerd. In de meeste gevallen zien we dat kantoorpersoneel rond de klok van 9 uur ’s ochtends begint. Om de overlast te beperken, zorgen we dat onze experts al om 7 uur aanwezig zijn en aan het werk kunnen. Werkzaamheden die vooral voor geluidsoverlast zorgen, zoals het boren en slijpen, worden direct gedaan. Zo wordt voorkomen dat uw personeel tijdens een vergadering of telefoongesprek last ondervindt van de montage van het airconditioningssysteem.

Na het monteren van de airco wordt de locatie volledig schoongemaakt en achtergelaten zoals we het hebben aangetroffen. Bovendien hoeft u zich als bedrijf zich geen zorgen te maken over onze komst en hoeven er geen voorbereidingen getroffen te worden. Bij BinnenKlimaatExpert zorgen we voor een perfecte service van begin tot eind.

Hoe wordt een airconditioningssysteem opgehangen?

Voor de montage van het aircosysteem zullen diverse aanpassingen gemaakt moeten worden. Over het algemeen hebben we te maken met het plaatsen van een drietal onderdelen, namelijk de binnen unit, de buiten unit en de bijbehorende leidingen.

Allereerst wordt de juiste locatie voor de binnen unit bepaald. Hierbij is het van groot belang dat mensen plezier hebben van de airco en dat de koude lucht niet direct op het lichaam wordt geblazen. In veel situaties kan dit namelijk vervelende klachten veroorzaken. Bovendien dient de airco eenvoudig te bedienen te zijn, met een zo min mogelijke impact op het zicht. Bij een plek aan de wand wordt gebruik gemaakt van een zogeheten wand unit. Voor het plafond is de cassette unit de betere oplossing. Afhankelijk van de situatie kan de buiten unit zowel op het dak als aan de buitenwand worden geplaatst. In het eerste geval wordt deze voorzien van een aantal houten balken, om zo schade aan het dak te voorkomen. Het systeem wordt geplaatst met behulp van een hijskraan.

Tussen de binnen en buiten unit bevinden zich een aantal koperen leidingen, die verantwoordelijk zijn voor het verplaatsen van het koudemiddel dat zich in het systeem bevindt. Onze experts zorgen ervoor dat de leidingen netjes worden weg gewerkt.

Toepassing van de nieuwste technieken                      

Tijdens het boren van verschillende materialen wordt gebruik gemaakt van een stofafzuiging, een techniek die tegenwoordig ook door de overheid wordt verplicht. Fijnstof wordt direct opgezogen, waardoor de gebruiker en uw personeel geen klachten krijgt van de ogen of luchtwegen.

Normaal gesproken ontstaat tijdens het lassen een lichte vorm van roet aan de binnenkant van de leiding. Dit komt door de hoge temperatuur die voortkomt uit de versmelting van het metaal. De experts van BinnenKlimaatExpert maken echter gebruik van stikstof lassen. De belangrijkste eigenschap van deze stof is de zeer lage temperatuur. De stikstof loopt gestaag door de leiding, waardoor de temperatuur relatief laag blijft en geen roet wordt gevormd. Deze techniek zorgt ervoor dat roet niet loslaat en geen problemen veroorzaakt in de filters, pompen en leidingen van het systeem.

Jarenlange ervaring en expertise

Door de jarenlange ervaring en expertise van onze experts, kunnen we er in de meeste gevallen voor zorgen dat een aircosysteem binnen 1 dag wordt geïnstalleerd. Zo zorgen we voor minimale overlast en voorziet u uw personeel in korte tijd van een prettige werkomgeving. Wij maken bovendien geen gebruik van onderaannemers, werken met goedgeschoolde werknemers (uitsluitend VCA-gecertificeerde monteurs) en leveren de beste garantie voor een gunstige prijs. Bent u geïnteresseerd in een van onze systemen? Neem dan contact op met onze experts.

Enthousiast geraakt van onze prachtige producten?

 

 Ontdek direct zelf het beste systeem

Wat is een lucht-water warmtepomp?

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om warmte met behulp van een traditionele radiator of vloerverwarming om een ruimte te verwarmen. Het systeem is aan te schaffen tegen een relatief laag bedrag en is in staat om een hoog rendement te realiseren. In tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp zijn er voor de installatie van de lucht-water warmtepomp iets meer aanpassingen aan het huis nodig. Naast het plaatsen van een buiten-unit, dient de ruimte voorzien te worden van een boiler en radiatoren. De lucht-water warmtepomp zien we steeds vaker terug bij nieuwbouw.

Het proces van de lucht-water warmtepomp

Het principe van de lucht-water warmtepomp werkt vrijwel hetzelfde als die van de lucht-lucht warmtepomp. Het verschil zit hem echter in de manier waarop warmte de ruimte bereikt. In tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp (die middels een airconditioningssysteem de warmte verspreidt); zorgt de lucht-water warmtepomp namelijk voor een warmteafgifte via een radiator. Het proces ziet er als volgt uit:

 1. Verdamping: de warmte wordt uit de lucht onttrokken, waardoor het koudemiddel dat zich in de leidingen bevindt en al bij zeer lage temperaturen kookt, wordt omgezet in gas.
 2. Compressie: de compressor zuigt het gas aan en zorgt ervoor dat de druk wordt verhoogd. Hierdoor neemt de temperatuur van het gas toe.
 3. Condensatie: het opgewarmde gas ontsnapt onder druk uit de compressor, waarbij het warmte afgeeft aan de radiator. Deze warmte wordt in de ruimte verspreid.
 4. Expansie: tijdens de expansie wordt de druk in het systeem verlaagd, zodat de pomp weer onder de juiste druk kan functioneren. Hierdoor kan het koudemiddel opnieuw aan de cyclus beginnen. 

De voordelen van de lucht-water warmtepomp

 • Deze warmtepomp is vrij eenvoudig te installeren en kan aangeschaft worden tegen relatief lage investeringskosten.
 • Er hoeven geen drastische aanpassingen gemaakt te worden aan de ruimte en omgeving om het systeem optimaal te laten functioneren.
 • De lucht-water warmtepomp zorgt er ook voor dat het sanitaire water tegen een zeer lage prijs verwarmt kan worden.
 • Naast een verwarmende functie kan het warmtepompsysteem ook tijdens de warme dagen de ruimte verkoelen.

 

De nadelen van de lucht-water warmtepomp

 • Tijdens de koude dagen werkt een lucht-water warmtepomp niet optimaal en zal harder moeten werken om de gewenste binnentemperatuur te realiseren. Dit gaat ten koste gaat van het rendement. Het kan voorkomen dat bij extreem koud weer het noodzakelijk is om een secundaire verwarmingsbron te gebruiken. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals vermogen, de grootte van de ruimte en de type ruimte.

 
De werking van een lucht/water vs. een lucht/lucht warmtepomp. 

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

De lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht om warmte met behulp van een binnen-unit en ventilator een ruimte in te blazen. Het systeem is zeer milieuvriendelijk en kan tegen relatief lage investeringskosten een hoog rendement realiseren. Bovendien zijn de aanpassingen die aan een huis en omgeving gemaakt dienen te worden minimaal, omdat er uitsluitend een buiten-unit en binnen-unit/ventilator geplaatst dient te worden. Door de lage investeringskosten en het gebruikersgemak is het systeem steeds populairder en wordt het al regelmatig geïnstalleerd bij nieuwbouw.

Het proces van de lucht-lucht warmtepomp

Het principe van de lucht-lucht warmtepomp werkt vrijwel hetzelfde als die van de lucht-water warmtepomp. Het verschil is echter dat de warmte op een verschillende manier de ruimte bereikt. In tegenstelling tot de lucht-water warmtepomp (die middels een radiator de warmte verspreidt), zorgt de lucht-lucht warmtepomp namelijk voor een warmteafgifte via een airconditioningssysteem. Het proces ziet er als volgt uit:

 1. Verdamping: door het onttrekken van warmte uit de lucht, verdampt het koudemiddel en wordt het omgezet in gas.
 2. Compressie: de compressor zorgt ervoor dat het gas wordt aangezogen en dat de druk wordt verhoogd, waardoor de temperatuur van het gas toeneemt.
 3. Condensatie: het gas ontsnapt onder de hoge druk uit de compressor, waarbij het de warmte afgeeft aan de binnen-unit (airconditioning). Deze warmte wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen.
 4. Expansie: tijdens de expansie wordt de druk van de vloeistof verlaagd, zodat de algehele druk in de warmtepomp op een juist niveau komt te staan. Zo kan het koudemiddel opnieuw aan de cyclus beginnen.

De voordelen van de lucht-lucht warmtepomp

 • De investeringskosten van de lucht-lucht warmtepomp zijn relatief laag en de pomp is ook geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes.
 • Ter verkoeling van een bepaalde ruimte kan het systeem tijdens de warme dagen ook gebruikt worden als airconditioning.
 • Het lucht-lucht warmtepompsysteem heeft een zeer snel reactievermogen, waardoor de verbonden ruimte op binnen een kwestie van minuten verwarmd kan worden.
 • In vergelijking met andere systemen is de lucht-lucht warmtepomp vrij eenvoudig om te installeren.

De nadelen van de lucht-lucht warmtepomp

 • Bij lage buitentemperaturen is het rendemen van de de lucht-lucht warmtepomp relatief laag. Dit komt omdat de compressor harder zal moeten werken om warme lucht voort te brengen.
 • Op koude dagen is het rendement relatief laag in vergelijking met andere systemen. Bij zeer lage temperaturen kan het zelfs voorkomen dat een warmtepomp ondersteuning nodig zal hebben van een andere warmtebron, zoals een CV ketel of open haard.

 


De werking van een lucht/water vs. een lucht/lucht warmtepomp. 

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Koelen met een Airco

Koelen met een airconditioning

De lente en zomer staan weer voor de deur en ook in Nederland krijgen we dan te maken met oplopende temperaturen; het wordt weer tijd om te koelen met een airconditoning. Een airconditioningssysteem kan helpen bij het optimaliseren van het binnenklimaat, door de warme lucht weg te nemen en deze te vervangen door koude lucht. Zo bent u verzekerd van een aangename binnentemperatuur en zullen de arbeidsprestaties verbeteren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werknemers beter presteren onder een juist afgesteld binnenklimaat.

Hoe werkt een airconditioningssysteem?

Airconditioning werkt op basis van een koudemiddel dat continu door het systeem wordt gepompt, totdat de gewenste temperatuur wordt bereikt. Het systeem produceert geen koude lucht, maar zorgt ervoor dat de lucht wordt afgekoeld door de warmte te onttrekken. Het ventilatiesysteem dat zich in de airco bevindt blaast de koele lucht de ruimte in. Koelen met een airconditioning werkt precies andersoms als het verwarmen met een warmtepomp. Dit systeem ontrekt de warmte aan de lucht met behulp van koudemiddel, het koudemiddel neemt de warmte op waarna deze warmte wordt ‘afgevoerd’ naar buiten.

Belangrijke thema’s bij het aanschaffen van airconditioning

Bij aanschaf van een airconditioningssysteem zien wij altijd bepaalde thema’s regelmatig terugkomen. Om u een zo goed mogelijk advies te kunnen geven, hebben we een aantal van deze thema’s uitgelicht. Komt u er als nog niet uit? Neem dan contact op met een van onze experts.

Geluid van het systeem

Het is uiteraard niet prettig wanneer een airconditioningssysteem te veel geluid maakt en het concentratievermogen hierdoor achteruit gaat. Houd daarom rekening met het aantal decibel dat een systeem veroorzaakt. Let hierbij altijd op dat geluid een relatief goed is, 20 decibel is in het geval van een tikkend geluid erg storend, wanneer deze 20 decibel te horen is als een zacht briesje dan is dat zeer acceptabel. Wanneer u vragen heeft over het feit hoe u de gasttevredenheid of medewerkertevredenheid kunt verhogen, dan staan wij altijd voor u klaar! Neem gerust contact op.

Locatie van de unit

De locatie van de binnen unit (en buiten unit) kan het aangezicht van een ruimte behoorlijk beïnvloeden. Probeer het airconditioningssysteem zo veel mogelijk buiten het zicht te hangen. Onze experts helpen u graag bij het bepalen van de meest geschikte locatie.
Tegenwoordig zijn er veel design modellen beschikbaar, Daikin heeft een mooi assortiment met wand design modellen.

Verschillende types airconditioning

Bij BinnenKlimaatExpert heeft u de keuze uit een zeer uitgebreid assortiment aan gerenommeerde airconditioningssystemen. Afhankelijk van de grootte van de betreffende ruimte en uw wensen, kunnen onze experts uitstekend helpen bij het maken van de juiste keuze. Bekijk hier onze single split en multi split systemen.

In welke situaties is een airco geschikt?

De koelfunctie van een airconditioningssysteem kan in verschillende situaties goed van pas komen.

– Wanneer het te warm wordt, kan het airconditioningssysteem gebruikt worden om de betreffende ruimte te verkoelen.
– Met behulp van airconditioning kan het binnenklimaat structureel worden geregeld, zo worden klanten, gasten en medewerkers altijd voorzien in de prettigste omstandigheden.
– Een airconditioningssysteem kan ruimtes die onder alle omstandigheden gekoeld moeten worden, structureel op de juiste temperatuur houden, zoals computer- en serverruimtes.

Bent u geïnteresseerd in een airconditioningssysteem en wilt u advies?

 Ontdek direct zelf het beste systeem

Hoe werkt een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen en blijkt een zeer innovatieve en milieuvriendelijke vervanger van de CV ketel en andere warmtebronnen. In plaats van het opwekken van warmte door gebruik te maken van gas, maakt deze pomp gebruik van de natuurlijke bronnen: lucht, water en aarde. Daarmee is deze pomp een stuk minder vervuilend dan de traditionele CV ketel en functioneert deze vele malen efficiënter.

Het principe van de warmtepomp is het best uit te leggen aan de hand van een afbeelding. Hier kunt u zien dat het uit drie elementen is opgebouwd: de warmtebron (lucht, water of aarde), de pomp en de afgifte van warmte (in de vorm van lucht of water). Het koudemiddel dat zich in de warmtepomp bevindt, heeft als belangrijkste eigenschap dat het reeds bij zeer lage temperaturen kookt. Het proces ziet er als volgt uit:

 1. Verdamping: door het onttrekken van warmte uit de lucht, het water of de aarde begint het koudemiddel te koken en het koudemiddel wordt het omgezet in gas.
 2. Compressie: de compressor zorgt ervoor dat het gas wordt samengeperst en dat de druk wordt verhoogd, deze weerstand laat de temperatuur toenemen.
 3. Condensatie: het gas ontsnapt onder hoge druk uit de compressor, waarbij het de warmte afgeeft aan de binnen-unit (radiator, airconditioning). Deze warmte wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen.
 4. Expansie: tijdens de expansie wordt de druk van de vloeistof verlaagd, zodat de algehele druk in de pomp op een juist niveau komt te staan. Zo kan het koudemiddel opnieuw aan de cyclus beginnen.

Lucht-lucht warmtepomp en lucht-water warmtepomp

Bij BinnenKlimaatExpert wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende pompen, waarbij lucht de natuurlijke warmtebron vormt: de lucht-lucht warmtepomp en de lucht-water warmtepomp. Het verschilt tussen de systemen is de manier waarop zij de warmte afgeeft. De lucht-lucht warmtepomp geeft de warmte af aan lucht en is dus geschikt als verwarming via een airconditioning unit. Een lucht water warmtepomp geeft de warmte af aan een gesloten (CV) systeem. De warme lucht warmt het water op met behulp van een warmtewisselaar. Beide systemen zijn uitermate geschikt voor uiteenlopende locaties en worden veel toegepast bij kantoren, hotels, winkels en restaurants.


De werking van een lucht/water vs. een lucht/lucht warmtepomp. 

Energieverbruik en kostenbesparing

Het nadeel van de traditionele CV ketel is het energieverbruik en de uitstoot van milieuvervuilende stoffen. Natuurlijk, de kachel realiseert de gewenste kamertemperatuur, maar heeft hier relatief veel energie voor nodig. De voordelen van een warmtepomp zijn het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: een traditionele kachel heeft 4000W energie nodig om 4000W aan warmte te produceren,  de kosten zijn ongeveer 1 euro per uur (25 cent per 1000W). In tegenstelling tot deze kachel, heeft een warmtepomp slechts 600W energie nodig om 4000W aan warmte te kunnen leveren, wat neerkomt op een rendement van ruim 650%. Hierdoor kost het verwarmen van een ruimte met deze pomp slechts 15 cent per uur (nog geen 4 cent per 1000W). Het verschil komt voort uit het feit dat bij een warmtepomp alleen energie gebruikt wordt voor de compressor.

Welke warmtepomp is voor u geschikt?

Desalniettemin is het belangrijk een goed gefundeerde keuze te maken in het geval u opzoek gaat naar een warmtepomp. De minimale en maximale capaciteit van een systeem kan flink afhangen van de buitentemperatuur. Het kan voorkomen dat onder normale omstandigheden een prima resultaat kan worden behaald, maar dat de pomp bij temperaturen van onder de -10 graden opeens de helft van het vermogen verliest. Houd daarom rekening met de gangbare buitentemperatuur in de omgeving.

Bovendien is het van belang dat de pomp niet wordt onder- of overbelast. Indien u bijvoorbeeld een ruimte wilt verwarmen en u daar een verwarmingsvermogen van 6000W voor nodig heeft, dan is het verstandig op zoek te gaan naar dit soort pomp die een standaardvermogen heeft van tussen de 5000W en 7000W. Schaft u een pomp aan met een lager standaardvermogen en een piekvermogen van rond de 6000W, dan zal het systeem continu overbelast worden. Hierdoor is onderhoud vaker nodig en zal het systeem eerder kapot gaan.

Waar kunt u de warmtepomp voor gebruiken?

De warmtepomp is een zeer veelzijdig systeem dat voor verschillende doeleinden kan worden toegepast. Als centrale verwarming, vloerverwarming of als airconditioning. Indien gewenst kan de pomp zelfs worden aangesloten voor de verwarming van een zwembad.

Warmtepomp adviseur

Wilt u ook uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Airconditioning trilt

Probleem

De airconditioning trilt? Het probleem kan vaak eenvoudig worden verholpen.

 

Stap 1: Plaats rubbers/trillingsdempers

Het probleem wordt vaak veroorzaakt doordat rubbers/trillingsdempers ontbreken; de airconditioning zal dan gaan ‘trillen’ en dit veroorzaakt een vervelend geluid. Plaats rubbers/trillingsdempers.

Helpt dit niet? Het trillen van de airco kan ook worden veroorzaakt door een technisch probleem. Ga door naar stap 2.

 

Stap 2: Laat de airconditioning controleren

Het probleem kan ook worden veroorzaakt door diverse technische problemen. Laat uw airconditioning daarom controleren op storingen en technische gebreken. Neem direct contact op met onze KlimaatExperts.

Wat is dé ideale maand om uw airco te onderhouden?

Of het wordt kouder of het wordt weer warmer en dat betekent dat uw airconditioning in optimale conditie moet zijn om te zorgen dat u kunt genieten van een heerlijk binnenklimaat.

Het onderhouden van de airconditioning

Het airconditioning onderhoud zorgt niet alleen dat uw airco perfect werkt, maar levert ook een kostenbesparing op: een goed onderhouden airconditioning werkt tot 46% energiezuiniger. Het onderhouden van uw airconditioning levert dus een flinke besparing op de stookkosten op.

Rekenvoorbeeld:

Het onderhoud van uw airconditioning kost 185,- euro*. Het huidige verbruik van uw airconditioning kost 127,- euro** per maand. Het onderhoud van uw airconditioning zorgt dat uw airconditioning tot 46% zuiniger werkt: dat levert een besparing van 41,- euro*** per maand op. Het onderhoud van uw airconditioning verdient zichzelf dus binnen no-time terug.

*               Rekenvoorbeeld. Vraag naar de kosten voor onderhoud van uw specifieke airconditioning.
**             Het verbruik van uw airconditioning zonder onderhoud is meer dan 100%.
***          Rekenvoorbeeld op basis van een airconditioning voor koelen en verwarmen van 1,3Kw.

Dé ideale onderhoudsmaand?

Het onderhouden van uw airconditioning zorgt dat uw airco u niet in de “kou” laat staan. Het onderhoud kan het beste gepland worden op een moment dat de airconditioning even niet wordt gebruikt.  Daarom is de airconditioning-onderhoudsmaand tussen de seizoenen in: de temperaturen zijn meestal zo mild dat de airconditioning (nog) niet wordt gebruikt.

Heeft u de airconditioning nog niet laten onderhouden? Geen probleem. Geen probleem plan direct uw airconditioning-onderhoud en wij zorgen dat uw airconditioning binnen 5 werkdagen wordt onderhouden.

Airconditioning onderhoud bestaat o.a. uit:

 • Het controleren van de werking van uw airconditioning.
 • Het controleren van de diverse instellingen en programmeringen.
 • Het controleren van de filters en koelmiddelen.
 • Het reinigen/vervangen van de filters.
 • Technische inspectie van de buiten-unit.
 • Het reinigen van de lekbak en de verdamper.
 • Het meten van het stroomverbruik van uw airconditioning.

Ook al heeft uw airconditioniong, zoals sommige airco’s zoals een multisplit airco een zelfreinigings functie, dan nog wordt het aangeraden om uw airco te laten onderhouden.

Laat uw airconditioning deze maand onderhouden. Wij laten u niet in de kou (of in de warmte) staan. Plan vandaag nog een afspraak met onze KlimaatExperts en uw airconditioning-onderhoud is binnen 5 werkdagen geregeld.

Plan een afspraak

Het Luchtgordijn hoe kiest u de juiste?

De meeste winkeliers willen niet kiezen tussen een open deur en een prettig binnen klimaat. Een open deur zorgt er immers voor dat in de winter alle warme lucht van binnen naar buiten waait. In de zomer zorgt de tochtende deur er juist voor dat de gekoelde lucht in de winkel naar buiten vliegt, waardoor de winkel opwarmt. Met een luchtgordijn van BinnenklimaatExpert is de lucht van binnen en buiten optimaal te scheiden.

De kou buiten en de warmte binnen; dat is een warmtegordijn!

Een luchtgordijn is een gecontroleerde luchtstroom die natuurlijke luchtuitwisseling tussen ruimtes vermindert. Het apparaat bevindt zich in een deuropening of entree en houdt ruimtes met een verschillend klimaat van elkaar gescheiden. Denk aan een koel-vriesruimte van een bedrijf of aan het binnen- en buitenklimaat van een supermarkt,  retailer warenhuis, bank, ziekenhuis of kantoorgebouw. Een luchtgordijn of warmtegordijn samen met een airconditioning is een perfecte combinatie. Het luchtgordijn (ook wel: warmtegordijn) zorgt dat koude (of juist warme) lucht van buiten niet naar binnen komt. Zo bent u verzekerd van een optimaal binnenklimaat. Waarom wordt het ook wel een warmtegordijn genoemd? Dit komt doordat het eigenlijk altijd warme lucht uitblaast. Dit zorgt als het ware voor een gordijn van warme lucht.

Het belang van een luchtgordijn

Een dergelijk warmtegordijn wordt vaak in de retail gebruikt. Open deuren en klanten die de winkel binnenstappen maken het handhaven van een optimaal binnenklimaat in deze branche nét iets lastiger. Geen probleem wanneer u kiest voor een dergelijke oplossing. Het luchtgordijn vormt een onzichtbare afscheiding tussen het binnen- en het buitenklimaat. Het kiezen van de juiste installatie is van belang om te zorgen dat het in staat is om de ruimte af te sluiten zodat de warme lucht niet uit de winkel verdwijnt en de koude lucht weer naar binnen treed. Lees hier hoe en luchtgordijn werkt.

Wist u dat… een aangenaam klimaat in uw winkel een positieve bijdrage aan het aantal verkopen levert? Klanten blijven langer in de winkel als het binnenklimaat aangenaam is. En dat betekent meer kans op verkopen. Bovendien biedt u klanten met airconditioning een prettige winkelervaring.

 Ontdek direct zelf het beste systeem

Hoe werkt een luchtgordijn?

Een luchtgordijn houdt of koude of warme luchtstroom van buiten naar binnen tegen. Een verwarmde luchtstroom houdt de koude lucht buiten. Tevens verwarmt de luchtstroom de zeer kleine hoeveelheid koude lucht, die ondanks de luchtstroom toch weet binnen te dringen. Zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat en een thermisch neutrale klimaatscheiding zonder tocht. Is het buiten warmer dan binnen? Dan is de werking omgekeerd: met een onverwarmde of gekoelde luchtstroom zorgt een luchtgordijn ervoor dat de warme lucht buiten blijft.

Luchtgordijn

Op de afbeelding links staat het luchtgordijn uit, op de afbeelding rechts staat hij aan.

Voordelen:

 • Minimaal energieverlies en -verbruik
 • 70% tot 80% energiebesparing vergeleken met een openstaande deur
 • Optimaal thermisch comfort voor een aangenaam (winkel)klimaat
 • Verbeterde luchtkwaliteit voor bezoekers en medewerkers
 • Gezonder leefklimaat en minder ziekmeldingen door bescherming tegen tocht
 • Minder uitwisseling van stof, vocht, geur en minder insecten in het gebouw
 • Verwarmde, verfrissende of verkoelende luchtstroom

Het kiezen van het juiste warmtegordijn

Het is belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden:

 • Hoe groot is de deur die afgesloten moet worden met een warmtegordijn voor de kou?
 • Hoe krachtig moet het warmtegordijn zijn om het binnenklimaat te behouden?
 • Wat is uw budget? Een warmte pomp in combinatie luchtgordijn is in de regel 2 tot 3 maal duurder, maar heeft een significant lager energie verbruik. Hierbij is de terugverdientijd een belangrijk onderdeel van de beslissing.
 • De laatste belangrijke factoor is de bestaande verwarming in een pand, een warmtegordijn kan gekoppeld worden aan een cv of elektrisch gestuurd worden.

Het is belangrijk om een installatie te kiezen dat de volledige deuropening perfect af kan sluiten zónder dat uw klanten hinder van het luchtgordijn ondervinden. Het komt nog wel eens voor dat een luchtgordijn wordt gekozen dat niet krachtig genoeg is. Het gevolg is dat het binnenklimaat niet optimaal wordt behouden. Ook een té krachtige machine is geen slimme oplossing. Het warmtegordijn zal dan te veel lawaai produceren en uw klanten zullen bij het binnenkomen een vervelende ‘tocht’ voelen. Let wel op, ook hierbij is onderhoud erg belangrijk! Maar, bij de keuze van een goed warmtegordijn is het mogelijk om tot wel 60% aan kosten te besparen. 

Wilt u advies over het juiste luchtgordijn? Wij staan voor u klaar! Neem direct contact op voor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u langs om de situatie te bekijken en u van een advies op maat te voorzien.

Algemene besparingstips

 1. Zorg voor een optimale afstemming van het luchtgordijn op uw bestaande verwarmingssysteem. Gebruik het apparaat dus niet altijd, maar alleen wanneer u het binnen en buitenklimaat wilt scheiden.
 2. Een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de luchtstroom moeilijk tot aan de grond komt. Dan moet het luchtgordijn meer energie gebruiken om toch tot de grond te komen en ervaren klanten een tocht van boven, wat vaak wordt gezien als onaangenaam.
 3. Een te lage temperatuur verstoort juist de effectieve werking. De lucht van buiten kan dan gewoon naar binnen en dat zorgt voor tocht.
 4. Zorg voor precies het juiste luchtgordijn. Een luchtgordijn met overcapaciteit zal te veel energie gebruikten of lawaai maken, een te kleine versie zorgt ervoor dat er als nog lucht van binnen naar buiten kan.
 5. De luchtstroom werkt optimaal wanneer de luchtstroom minimaal de breedte heeft én voelbaar is tot aan de vloer. Als dat niet het geval is, kan de lucht van buiten alsnog naar binnen tochten.
 6. Monteer het luchtgordijn zo dicht mogelijk boven de deur. Dichter bij de vloer betekent dat er minder energie nodig is om de luchtstroom optimaal te krijgen.
 7. Zorg ervoor dat de luchtstroom niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld een rolluik of een reclamebord.
 8. Let op de uitblaashoek. Het advies is om bij een koude buitentemperatuur de warme luchtstroom iets naar buiten te laten wijzen. In de warmere periode als de koude lucht juist binnen gehouden moet worden, kantel de lamellen iets naar binnen.
 9. Gebruik het gordijn ook daadwerkelijk als gordijn en niet als verwarming. Het apparaat zal wanneer het verkeerd gebruikt wordt, te veel energie verbruiken.

De verschillende verwarmingsmethodes van een luchtgordijn

Een luchtgordijn kan op een aantal manieren de warme of koude lucht van het gordijn ontwikkelen.

 • Als eerste is het mogelijk om het gordijn aan te sluiten op een centrale verwarming. Hiervoor moet er natuurlijk wel een aansluiting in de buurt zijn. Om voor een optimale besparing te zorgen is het noodzakelijk om het luchtgordijn goed af te stemmen met de cv-ketel, stads- of blokverwarming, warmtepomp, of andere vorm van energievoorziening.
 • Als tweede is het mogelijk om elektrisch luchtgordijn te installeren. Deze is niet afhankelijk van een warm watervoorziening. Het luchtgordijn werkt het beste als deze is afgestemd op de aansturing van de verwarming en ventilatie.
 • Als derde is het mogelijk om een luchtgordijn te installeren dat gebruik maakt van directe expansie. Deze werken met een standalone warmtepomp of zijn geïntegreerd in een VRF-klimaatsysteem.
 • Als vierde is het mogelijk om een hybride variant op te hangen. De keuze voor deze variant is als de watertemperatuur van het aangeleverde water niet hoog genoeg is om de warmtecapaciteit te benutten. Een extra elektrische verwarmingselement zorgt automatisch voor een extra verwarming voor de gewenste uitblaastemperatuur.

Wilt u advies over het juiste luchtgordijn? Wij staan voor u klaar! Neem direct contact op voor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u langs om de situatie te bekijken en u van een advies op maat te voorzien.

 Ontdek direct zelf het beste systeem

Verwarmen met airconditioning

De moderne airconditioning kan zowel koelen als verwarmen. Het verwarmen met airconditioning kent een aantal voor- en nadelen.

De voordelen

Het verwarmen met airconditioning kent een aantal voordelen:

 • Airconditioning-systemen zijn energiezuinig. Door de hoge rendementen van de warmtepomp kan energiezuinig verwarmd worden.
 • Het verwarmen met airconditioning zorgt ook direct voor een goede ventilatie.
 • Het luchtvochtigheidsgehalte wordt op peil gehouden door de airconditioning.
 • Het airconditioning-systeem kan in de zomer worden gebruikt voor koelen.

De nadelen

Het gebruik van airconditioning voor verwarmen kent slechts een enkel nadeel:

 • Het aanvragen van een omgevingsvergunning is nodig voor het plaatsen van een buiten-unit, dit is echter slechts nodig bij grote projecten.

Over het verwarmen met airconditioning bestaan een aantal misverstanden, die vaak als nadelen genoemd worden:

 • Het verwarmen van meerdere ruimten/kamers is niet mogelijk.
 • Het is duurder dan verwarmen met CV.
 • Het werkt niet als het buiten echt koud is.

Dit zijn nadelen die niet legitiem zijn. De kosten zijn niet hoger dan die van een CV installatie, integendeel zelfs. Daarnaast is het, met het juiste systeem, uitstekend mogelijk om per kamer een ander binnenklimaat te creëren. Wat betreft de buitentempratuur is het wel belangrijk om erop te letten wat het rendement is van de buitenunit wanneer de buiten temperatuur -15 is. Dit zal per systeem verschillen.

Het verwarmen van meerdere ruimten/kamers

Het verwarmen van meerdere ruimten/kamers kan met behulp van een multi-split airconditioning. Hierdoor kan de temperatuur in iedere individuele ruimte afzonderlijk worden geregeld, wat eigenlijk een voordeel biedt tegenover een CV. De kamer temperatuur kan tot op de graad nauwkeurig worden afgestemd.

Kosten

Het wordt vaak gezegd dat airconditioning duurder is dan verwarmen met CV. Airconditioning-systemen zijn echter sterk verbeterd in de loop der tijd en een stuk energiezuiniger geworden. Daardoor hoeft een Airconditioning-systeem niet meer onder te doen voor een CV installatie.

Het verwarmen met airconditioning bij lage temperaturen

Het verwarmen met de airco kan tot buitentemperaturen van -15°C. Het is geen enkel probleem om in Nederland een ruimte met behulp van een airconditioning te verwarmen. Zeker met een energiezuinige airco is het interessant om een airco te gebruiken als verwarming. Met de zeer hoge rendemenen en de mogelijkheid om te koelen én verwarmen is een airconditioning die als verwarming kan werken een zeer goede energie bron in Nederland. Waardoor de cv installatie in veel gevallen zelfs vervangen kan worden.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies van onze KlimaatExperts.

 Ontdek direct zelf het beste systeem

Ontvochtigen met airconditioning

Het begrip ‘airconditioning’ duidt aan dat de airco niet alleen geschikt is voor het koelen van een ruimte. Het ontvochtigen met airconditioning is slechts één van de functies van de moderne airco, maar misschien wel de minst bekende.

Het belang van een goede luchtvochtigheid

Het ideale luchtvochtigheidsgehalte ligt tussen de 40 en 60 procent. Het behouden van deze luchtvochtigheid speelt een cruciale rol in het creëren van het optimale binnenklimaat. Het probleem met vochtige ruimtes is iedereen wel bekend: het voelt koud en oncomfortabel aan en vochtplekken en schimmels ontstaan. Producten kunnen in deze omstandigheden bovendien bederven en beschadigd raken. Kortom: het belang van een optimaal luchtvochtigheidsgehalte is helder.

Hoe werkt ontvochtigen met airconditioning?

Het ontvochtigen met airconditiong werkt volgens een eenvoudig principe:

 1. De vochtige lucht wordt aangezogen.
 2. Vochtige lucht wordt langs een element geleid, hierdoor condenseert het vocht.
 3. Het vocht wordt opgevangen in het airconditioning-systeem. Hierdoor wordt het vocht aan de lucht onttrokken en wordt de luchtvochtigheid op peil gebracht én gehouden.

Bespaar op uw stookkosten!

Het ontvochtigen van de lucht zorgt bovendien voor een flinke besparing op de stookkosten. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een ruimte met een optimale luchtvochtigheidsgraad (40-60 procent).

Ontdek uw systeem

Airconditioning stinkt

Probleem: airconditioning stinkt

Het is vervelend als de airconditioning stinkt. Het probleem kan vaak eenvoudig worden opgelost door uw airconditioning te laten onderhouden.

Stap 1: Controleer de onderhouds-status

Heeft u de airconditioning recent laten onderhouden? Het onderhoud van de airconditioning bestaat o.a. uit het controleren en reinigen van de filters en het schoonmaken van de lekbak. Vaak is de lekbak de boosdoener. De lekbak vangt condens en vocht op; hier kunnen schimmels ontstaan die maken dat de airconditioning stinkt. Wij adviseren u om de airco minimaal 1 keer per jaar te laten onderhouden. Zo voorkomt u dit vervelende probleem.

Stap 2: Laat de aansluiting van uw airconditioning controleren

Het is belangrijk dat uw airconditioning goed is aangesloten. De airco zuigt buitenlucht aan, brengt deze op de gewenste temperatuur en brengt deze geconditioneerde lucht in de kamer. Als de airconditioning lucht uit bijvoorbeeld de kruipruimte aanzuigt, dan kan dit de oorzaak zijn dat de airconditioning stinkt. Zeker wanneer de afvoer in deze ruimte niet is voorzien van een waterslot of een terugslagklep ontstaat dit probleem. Neem contact op met onze KlimaatExperts en wij controleren de aansluiting van uw airco.

Stap 3: Laat uw airconditioning controleren

Heeft u de airconditioning regelmatig laten onderhouden én is de airco correct aangesloten, maar de airconditioning stinkt? Het probleem kan ook worden veroorzaakt door technische mankementen. Laat uw airconditioning controleren op technische problemen. Neem contact voor het maken van een afspraak. Wij lossen het probleem voor u op.

Plan een afspraak

Ventileren met airconditioning

Het ventileren met airconditioning biedt uitkomst in ruimtes zonder ramen (die open kunnen) en zorgt voor een stabiele temperatuur. Goede ventilatie zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar kan ook gezondheidsklachten voorkomen.

Het belang van ventilatie

Slechte ventilatie kan voor een reeks aan vervelende gezondheidsklachten zorgen, ook wel eens het Sick Building Syndrome (SBS) genoemd. Het Sick Building Syndrome wordt veroorzaakt door een te hoog CO2-gehalte in de lucht. Bekende klachten zijn o.a. hoofdpijn, vermoeidheid, keelpijn, droge ogen en een gebrek aan concentratie.

Het belang van een goed gekozen airconditioning-systeem

Het kiezen van airconditioning-systeem dat niet over voldoende capaciteit beschikt om voor voldoende ventilatie te zorgen kan tot problemen leiden. Het is daarom van belang dat u voor het ventileren met airconditioning goed op een aantal zaken let:

 • Hoe groot is de ruimte die geventileerd moet worden?
 • Hoeveel personen zullen in deze ruimte (gemiddeld) aanwezig zijn?
 • Welke activiteiten zullen in deze ruimte uitgevoerd worden?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw ruimte of gebouw?

Het  is belangrijk om rekening te houden met de activiteiten die in de ruimte uitgevoerd zullen worden; zware lichamelijke inspanning leidt bijvoorbeeld tot een sterkere stijging van het CO2-gehalte dan een ruimte waarin administratieve werkzaamheden worden verricht.

Het belang van een goed onderhouden airconditioning

Het ventileren met de airco betekent dat de frisse buitenlucht door de airconditioning wordt aangevoerd: de airco beschikt over luchtfilters, die pollen en andere verontreinigingen uit de lucht halen. Ventileren met airconditioning is niet voor niets een uitstekende oplossing voor mensen met hooikoorts. Slecht onderhouden airconditioning-systemen kunnen echter ook klachten veroorzaken; vervuilde filters zijn dan vaak de boosdoener. Sterk vervuilde filters zorgen niet alleen dat de airco minder goed kan functioneren en ventilatie-capaciteit verliest, maar zijn ook de oorzaak van een slechtere luchtkwaliteit. Wij adviseren daarom de airconditioning minimaal 1 keer per jaar te laten onderhouden. Reinig de filters van uw airco minimaal 4 keer per jaar voor een optimale werking van uw airconditioning en een zuivere luchtkwaliteit.

Ontdek uw systeem