Bellen

Zomertips

De zomer komt er weer aan en dat geeft voor vele mensen voordelen; we leven meer buiten, het is langer licht, we doen een lekker kleurtje op, we kunnen (hopelijk!) genieten van een lekker zonnetje op het terras én we hebben een excuus om wat vaker een ijsje te mogen halen (mmm).

Maar wat nou, als het 30 graden is en u op zolder slaapt of dat u überhaupt uw huis niet lekker koel krijgt wanneer u even geen zin hebt in die zweetsnor op uw bovenlip.

Dan kunt u er natuurlijk aan denken om een airco aan te schaffen, daar zijn wij uiteraard bij gebaat. Maar wij, als dé BinnenKlimaatExpert, denken ook graag met u mee wanneer u geen airco installatie kunt of wilt aanschaffen. Daarom hebben wij 4 artikelen met zomertips geschreven voor u, om de temperatuur tijdens de mooie dagen een stuk behaaglijker te maken.

 

1. WHAT TO DRINK

Na een dag hard werken in de hitte is er niks beter om op de bank te ploffen met een ijskoude versnapering. Toch..? Het klinkt logisch, u heeft het warm dus u drinkt iets kouds (een glas koud water met ijsblokjes bijvoorbeeld).

Toch is dit niet handig: door koude (bevroren) producten te consumeren schrikt uw lijf van de kou en wat gaat uw lichaam doen? De temperatuur opvoer

en!, u zult het dus alleen nog maar warmer krijgen.

Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken gaat u ook alleen maar meer gloeien van een hete kop thee.

Een lekker koud biertje, wijn of rosé dan?, ook dit zullen wij afraden. Alcohol heeft, net als koffie!!, een uitdrogende werking. Wat dan wel te doen? Neem een glas lauwwarm water of een kopje lauwwarme kruidenthee, hiervan krijgt uw lichaam het van binnen iets warmer als voorheen. Reactie: uw lijf zal zichzelf gaan afkoelen!

Toch zin in een espresso of een alcoholhoudend drankje? Neem er dus een glas lauwwarm water naast.

 

 

2. DAMES EN HEREN: SLUIT UW RAMEN EN DEUREN

Wanneer de zon opkomt komt de warmte al héél gauw mee. Het is zaak om dan zo snel mogelijk alles potdicht te doen; ramen, deuren, kiepraampjes, gordijnen, jaloezieën en vergeet (wanneer u hierover beschikt) ook niet om de zonwering naar beneden te doen. Op deze wijze voorkomt u dat de warmte uw huis binnendringt.

Is de zon weer achter de horizon verdwenen? Gooi dan alles tegen elkaar open, deuren, ramen, vlieringtrappen etc. Zo koelt uw huis weer lekker af.

Let wel op, in de maand juni en juli zal de zon al rond 05:20 opkomen…. Een wekkertje zetten om alle gordijnen en dergelijke weer open te zetten dan maar?!

 

3. HOE KOM IK NU IN SLAAP ?!

Verschrikkelijk kan het zijn, slapen wanneer het buiten zulk warm weer is.

Niet alleen is het langer licht buiten, wat bij er bij veel mensen al voor zorgt dat de uitspraak ‘ik ga vanavond eens lekker vroeg naar bed’ al uit de planning geschrapt kan worden, maar ook de warmte in de slaapkamer, de klamme dekens en het benauwde gevoel kunnen er zorg voor dragen dat in slaap komen tijdens de zomermaanden toch een stuk lastiger word.

Laten wij nu net voor dit veelvoorkomende probleem een aardig aantal tips voor u hebben:

 • Heeft u een wasrek? Probeer dan eens om de natte was in de slaapkamer ter drogen op te hangen. Dit houd de lucht koeler en vochtiger. Voeg er een beetje lekkere wasverzachter aan toe en de gehele slaapkamer ruikt ook nog eens naar roosjes
 • Beschikt u over een ventilator? Het lijkt te helpen.. Maar het enige wat een ventilator doet is de warme lucht rond pompen. Wanneer u een (of 2) flesjes water invriest en deze aan de achterkant van de ventilator plaatst, blaast deze wel écht koele lucht. Voilá, uw eigen doe-het-zelf airco.
 • Probeer tot rust te komen. Het is natuurlijk een cliché, maar wie zich opwind krijgt het vaak warm. Vermijd daarom lichamelijke inspanningen voor het slapen gaan.
 • Slaapt u op zolder en is he
  t echt niet meer te houden, probeer dan de bank eens uit. Wanneer u woonkamer zich beneden bevind zal dit al een stuk beter aanvoelen
 • Een koude douche voor het slapen gaan? Ook dit werkt hetzelfde als bij de ijskoude versnapering (zie artikel 1, what to drink). Een koude douche draagt er zorg voor dat uw lichaam ‘’schrikt’’ en zichzelf wilt gaan opwarmen, een warme douche trouwens ook! Neem liever een korte, lauwwarme douche voor het slapen gaan. Hierdoor krijgt uw lichaam het iets warmer als normaal en gaat het zichzelf afkoelen.


 

4. FIJN AL DIE TIPS VOOR EEN KOEL HUIS MAAR IK WIL DE DEUR UIT

Nu horen wij u denken: bedankt voor de tips voor een koeler huis en een betere nachtrust maar ik ben vaak de deur uit, wat nu?

Ook daar hebben wij aan gedacht, het is uiteraard zomer en juist dan gaan we vaker de deur uit met zijn allen; een dagje strand, een terrasje pakken, misschien een stuk in de auto om naar de gewenste vakantiebestemming te rijden of een barbecue bij vrienden bijwonen.

 • Kleed uzelf licht; schaf zomersokjes aan in plaats van kniekousen, pak uw katoenen kleding uit de kast omdat dit de meest koele stof is, Kleed uzelf in laagjes en niet in een ‘’skinny’’ model kledingstuk
 • De meeste warmte kun je verliezen middels het hoofd en de voeten. Kies daarom voor open schoenen, u zult merken dat dit veel verschil zal opleveren. Voor de dames let wel: die prachtige hogen hakken met de kruisbandjes over de voeten zijn natuurlijk een pareltje voor het hoog maar in de warmere dagen houden we ook vaker vocht vast wat voor vele ongemakken kan zorgen wat pump-achtige schoenen betreft
 • Een feestje in het vooruitzicht? Niks vervelender dan een plakkaat natte haren in de nek.. Dus heren, wellicht een kappertje opzoeken van te voren en dames, een leuk opgestoken kapseltje dan maar?
 • Is bovenstaande niets voor u maar voelt u toch een klamme nek opkomen? Uw hoofd onder de kraan steken is volstrekt onnodig! Wat wél erg goed werkt is de binnenkant van de polsen onder een koude kraan houden, net als de enkels (nu zijn polsen vaak een stuk makkelijker onder de kraan te houden). Dit verkoeld de bloedsomloop in uw lichaam.
 • ‘’bereik bestemming: nog 789 KM’’, neem tijdens de autorit een paar badstof handdoeken en een paar bevroren flesjes water mee. De flesjes zullen wellicht snel ontdooien maar ze blijven wel koel. Giet een beetje koud water op de handdoek en dep uw nek, polsen, voorhoofd en enkels hiermee af: ‘’ mmm verfrissend ‘’!!