Multi split airconditioning

Airco split

Wat is een multi split of airco multi split systeem?

  • Buitendeel met meerdere binnendelen
  • Iedere ruimte zijn eigen eigen binnenklimaat
  • Energiezuinig door efficiënte verdeling van de warmte en koudelucht

De Multi split airconditioning is zeer geschikt voor gebouwen waar meerdere ruimtes bediend moeten worden

Wat is een multi-split airco?

Een Multi split Airco systeem staat voor een warmtepomp systeem dat uit meerdere units bestaat. Dit betekent in de praktijk dat een buiten unit meerdere binnenunits kan voorzien van koele lucht in de zomer of in de winter een ruimte kan voorzien van warme lucht. Een buiten unit kan normaal gesproken tot wel vijf binnenunits koelen en/of verwarmen.
Zo kan in een hotel of een kantoor gekozen worden om meerdere ruimtes te koelen, zonder dat er voor elke binnen unit een aparte unit aan de buitenzijde van het pand geplaatst moet worden. Dit maakt ze ideaal voor het koelen of juist verwarmen van kantoren of andere bedrijfspanden.

De binnenunits die gebruikt/ gekoppeld kunnen worden aan een binnenunit staan niet van tevoren vast. Dit kunnen verschillende modellen zijn, zo is het mogelijk om hiervoor een plafondmodel, satelliet model, kanaal unit of cassette model hiervoor te gebruiken. Deze flexibiliteit is een tweede pluspunt voor zakelijk gebruik.

Een Multi split airco kopen

Voordat u een airconditioner  kan aanschaffen is het belangrijk om eerst te weten hoe een dergelijk systeem technisch werkt, wij zullen hier verder op in gaan.

Een airconditioning systeem werkt op basis van koelvloeistof. Doordat de koelvloeistof door de leidingen wordt gepompt in de buiten unit ontstaat er koude of warme lucht. Dit is het principe van een warmtepomp. Benieuwd hoe een warmtepomp werkt?

Een airconditioning gebruiken om te koelen verwarmen

Koelen met een multi split airconditioning systeem

Een airconditioning wordt logischerwijs altijd in verband gebracht met het koelen van een ruimte, zoals hierboven staat vermeldt wordt de ruimte gekoeld door middel van een warmtepomp. Deze staat bekend als verwarmingsbron maar deze is ooit ontwikkeld als manier om te koelen.
De warmtepomp pompt koelvloeistof door de binnen unit van de airco, deze zuigt de warmere lucht langs de leidingen en blaast vervolgens de koude lucht weer uit de binnen unit. In de binnen unit bevindt zich een soort ventilator die de warmte naar binnen zuigt. Hierbinnen bevindt zich een warmtewisselaar met de koelvloeistof van gemiddeld 6-8 graden. De warme lucht komt in contact met de koelvloeistof die daardoor direct begint te verdampen. Deze chemische reactie ontstaat doordat de kooktemperatuur al bij kamertemperatuur optreedt. Doordat de vloeistof begint te verdampen, neemt deze de warmte uit de lucht. De afgekoelde lucht wordt vervolgens uit de unit geblazen. Het effect: Vers gekoelde lucht voor in een kantoor of hotel.

Verwarmen met een multi split airco

Een airconditioning systeem staat algemeen bekend om slechts één eigenschap: het koelen en op temperatuur houden van de daarvoor bestemde ruimtes. Echter is het ook mogelijk om heel efficiënt een ruimte te verwarmen. Met een dergelijk systeem is het mogelijk om elke ruimte een onafhankelijke temperatuur mee te geven, echter kan er niet gekoeld eén verwarm worden tegelijkertijd, daarvoor is een VRF systeem de oplossing.

Het verwarmen werkt exact omgekeerd in vergelijking met het koelen van de lucht. In het systeem waarbinnen de koelvloeistof zich bevindt zal wederom de warmte opgenomen worden die in de binnenunit wordt aangezogen. Deze lucht zal de koelvloeistof doen koken, waardoor er gasvorming ontstaat. De gasvorming wordt in het systeem vervolgens afgevoerd naar een compressor. Deze compressor comprimeert letterlijk het gas dat daarvoor is ontstaan. Door het comprimeren (samenpersen) van het gas ontstaat er warmte. Deze warmte wordt vervolgens weer naar buiten geblazen. Dit is een zeer energie efficiënte manier van verwarmen.

Onderhoud multi split airconditioning

Het onderhoud van een airconditioning is altijd belangrijk. Doordat gedurende de dag grote hoeveelheden lucht worden wordt verwerkt hoopt zich veel stof op in de filters. De stof verzamelt zich altijd in de filters van de binnenunit, de airco’s hebben hierdoor regelmatig onderhoud nodig, het reinigen van de airconditioning filters is van een essentieel belang om ze in topconditie te houden. De ruimtes waar een multi split airconditioning hangt is vaak ook een ruimte die met grote regelmaat op temperatuur gebracht moet worden. Ofwel, een hoge gebruikslast.
Wanneer de filters niet goed genoeg onderhouden worden zullen deze langzaam maar zeker verstopt raken, hierdoor worden enerzijds meer stofdeeltjes verspreid waar mensen grieperig of allergisch van kunnen raken. Anderzijds moet het systeem harder werken om de lucht door het filter te pompen, hierdoor slijt het systeem harder.
U kunt eenvoudig zelf controleren wat de conditie van het filter is door er even naar te kijken, u zal snel zelf kunnen zien wat de staat van het filter is.

U kunt zelf met een stofzuiger het afilter schoonzuigen. En eventueel met lauw water reinigen.

Zelfreinigingsfunctie van een multi split airco

Naast een filter is niet nodig om een airco systeem frequent te onderhouden, het is voldoende wanneer het inlaat rooster periodiek met een droge doek worden afgenomen.Het is verstandig om het multi split systeem periodiek te laten onderhouden door een gecertificeerde monteur. Ondanks dat het systeem met koelvloeistof lekdicht is zal deze desondanks toch af en toe moeten worden bijgevuld. Te weinig vloeistof zorgt ervoor dat het systeem minder efficiënt zal gaan werken.Naast deze onderhoudsbeurt het aan te bevelen om in de tussentijd regelmatig de zelfreinigingsfunctie van het apparaat te gebruiken. Door deze functie draait de binnenunit zichzelf schoon met zijn eigen ventilator, dit voorkomt vocht- en stofophoping.

 

Voordelen van multi-split systemen

  • Eenvoudige meerdere ruimtes voorzien van het gewenste klimaat. Het voordeel van een dergelijk systeem is het feit dat deze per ruimte kunnen worden ingesteld. Zo is men niet afhankelijk van een centraal gestuurd systeem, dit zorgt uiteindelijk voor een hogere gastbeleving of een efficiëntere werkomgeving.
  • Optimaal rendement, zowel economisch als geluidstechnisch. Doordat zowel de binnenunit als de buiten unit zeer energie efficiënt (tot wel 600% rendement) zijn dit zeer interessante manieren om een ruimte te verwarmen.
  • Eenvoudig op te schalen door plaatsen van grotere buitenunit. Wanneer een systeem eenmaal geïnstalleerd is, is het mogelijk om deze toch nog eenvoudig op te schalen. Wanneer een ruimte wordt uitgebreid of veranderd dan kunt u toch nog gemakkelijk een unit bijplaatsen.
  • Met een warmtepomp de mogelijkheid tot verwarmen, hierdoor kunt u eenvoudig efficiënt verwarmen
  • Wanneer de airconditioner voorzien is van inverters, is het systeem vele male efficiënter. Door de inverter techniek kan de motor traploos op- en afschalen. Bij systemen zonder split inverter techniek staat het syteem of volledig aan of volledig uit. Hierdoor wordt er altijd maximaal energie gebruikt, in tegenstelling tot de machines die wel beschikken over  invertertechniek, deze kunnen ook op 10% draaien.

Nadelen van multi-split systemen

  • Het is niet mogelijk om te verwaremen en te koelen tegelijkertijd. Wel opzoek naar het tegelijkertijd koelen en verwarmen? Gebruik dan een VRF/VRV systeem
  • Niet mee te verhuizen

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl