VRV-/VRF system

Wat is een VRV-/VRF systeem?

Perfect om het ideale binnenklimaat te creëren.

  • Koelen en verwarmen van grote complexe ruimtes
  • Zeer energie-efficiënt systeem, realiseert kortere terugverdientijd
  • Tegelijkertijd koelen én verwarmen van verschillende ruimtes

Het VRV of VRF systeem is een efficiënt klimaatsysteem dat meer heeft dan alleen koelen, koelen en verwarmen tegelijk is zelfs geen probleem.

Het VRV-/ VRF-systeem

VRV- en VRF-systemen zijn synoniemen voor de energie-efficiënte systemen voor het individueel verwarmen en koelen van verschillende ruimtes. VRV- en VRF-systemen worden dan ook vaak gebruikt in kantoren en hotels. Fabrikant Daikin ontwikkelde het concept in 1982 en claimde de naam VRV-systeem: Variable Refrigerant Volume. Het patent op deze naam maakt dat andere fabrikanten de naam VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) gebruiken.

Comfort voor iedereen – Het basis principe van het VRV- en VRF systeem

Het basisprincipe van de VRV- en VRF-systemen is echter hetzelfde. VRV-en VRF-systemen koppelen één VRV- of VRF-unit (of meerdere buitenunits in cascade) aan verschillende fan-coils (binnenunits). Het individueel koelen en verwarmen van de verschillende ruimtes is daardoor mogelijk. Op basis van de vraag in een bepaalde ruimte wordt een bepaalde (variabele) hoeveelheid koudemiddel naar de betreffende binnenunit gestuurd. Het elektronische expansieventiel zorgt dat de inblaastemperatuur (op basis van het verschil tussen de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur) per individuele ruimte wordt aangepast.

Koelen en warmen tegelijk

Een VRV-/VRF-systeem vergt een hogere eenmalige investering dan andere soorten airconditioning-systemen. Deze hogere investering kan echter binnen enkele jaren worden terugverdiend; dit is te danken aan de energie-efficiëntie van de VRV- en VRF-systemen. Door slimme systemen als het Heat Recovery principe wordt het systeem duurzamer maar ook efficiënter.

Tweepijps systeem of driepijps systeem – Koelen of verwarmen? Of koelen én verwarmen?

Er zijn verschillende soorten systemen in de markt die het mogelijk maken om óf alle ruimtes tegelijkertijd te koelen of alle ruimtes tegelijkertijd te verwarmen (tweepijps-systeem) of juist ruimte 1 te koelen én ruimte 2 te verwarmen (driepijps-systeem).

  • Het tweepijps systeem is een relatief eenvoudiger systeem, dit zorgt ervoor dat het goedkoper is, maar daarbij is het niet mogelijk om de ene ruimte te verwarmen en de andere
  • Het driepijps systeem is een complexer systeem dat het mogelijk maakt om de ene ruimte te verwarmen terwijl het de andere ruimte tegelijkertijd wordt gekoeld.

Met name in het voor- en naseizoen kan er aan de oostkant van een gebouw (daar waar de zon op komt) een enorme warmtelast zijn. In tegenstelling tot de schaduwkant, daar kan nog steeds behoefte zijn om de ruimte te verwarmen.

Vanzelfsprekend zijn de ruimtes afzonderlijk van elkaar te reguleren zonder dat men in een andere ruimte daar iets van merkt.

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl