Ontvochtigen

De do’s en dont’s bij ontvochtigen leest u hier

Een vochtige werkplek of locatie is slecht voor de gezondheid van de mens. Maar ook voor het gebouw.

  • Een luchtvochtigheid van 40-60% is ideaal
  • Lucht ontvochtigen verhoogt de levenstandaard direct
  • Vochtige ruimtes zorgen voor schimmelsporen, allergenen en luchtwegproblemen

Ontvochtigen uitgelegd

Het optimale binnenklimaat bestaat uit een aantal factoren: een prettige temperatuur, voldoende ventilatie en een relatieve luchtvochtigheid van 40% tot 60%. Factoren die met een airconditioning-systeem beheersbaar zijn. Ook de luchtvochtigheid kan met een airconditioning worden beheerst. Door de grote luchtvochtigheid in sommige ruimtes is het van belang om een goede airco te gebruiken als luchtontvochtiger. In Nederland kan het regelmatig vochtig zijn waardoor een ‘vochtprobleem’ ontstaat. Dit resulteert uiteindelijk in schade en een mindere gezondheid van vastgoed en mens.

Gezond binnenklimaat

Het ontvochtigen van de lucht levert een positieve bijdrage aan de gezondheid van uw medewerkers en bezoekers. Goede ventilatie en een optimale luchtvochtigheid kunnen gezondheidsklachten en schade voorkomen. Een veel voorkomend probleem in een ruimte waar relatief veel vochtige lucht is, is het sick building syndrome. Mensen kunnen last krijgen van de persoonlijke gezondheid en zullen zich minder prettig voelen. In een oud huis is vaak een onderliggend probleem van slechte ventilatie en isolatie de oorzaak van vocht in huis.

Schade voorkomen

Het meest voorkomende probleem is vochtschade door een te hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie. Hoe kunt u een te hoge luchtvochtigheid herkennen? Ruimtes met een te hoge luchtvochtigheid voelen benauwd aan, de ramen kunnen langdurig beslagen zijn en vochtplekken kunnen zichtbaar zijn op muren en plafonds. Vocht kan echter voor meer schade zorgen, zoals houtrot in vloeren, balken en kozijnen. Zeker wanneer u dit in huis heeft kan dat voor veel overlast zorgen. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is ook hier van toepassing.

Sportscholen

De luchtvochtigheid in een ruimte kan sterk oplopen door de aanwezigheid van een groot aantal personen. Zeker in sportscholen. Het lichaam zorgt voor verkoeling door het verdampen van zweet: dit heeft invloed op de luchtvochtigheid in de ruimte. Een luchtontvochtiger in een sportschool is daarom van groot belang, zo waarborgt u de gezondheid van uw personeel en uw klanten. In Nederland is het immers belangrijk om ook te denken aan de gezondheid van de gebruikers van de ruimte.

Winkels

Het comfort van uw klanten is van cruciaal belang; dat spreekt voor zich. Het ontvochtigen van de lucht zorgt echter ook dat u uw voorraden veilig kunt opslaan. Hoge luchtvochtigheid kan uw producten onherstelbaar beschadigen. Schimmels – ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid – kunnen uw producten aantasten en onverkoopbaar maken. Vochtige lucht kunt u daarentegen relatief eenvoudig afvoeren met de juiste airco als ontvochtiger. Ook een luchtgordijn helpt al mee aan het verbeteren van het binnenklimaat.

Advies

Heeft u een probleem met de luchtvochtigheid in uw kantoor of winkelruimte? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een luchtkwaliteit-scan – in deze scan zullen we de luchtkwaliteit beoordelen aan de hand van verschillende criteria, zoals het luchtvochtigheidsgehalte. Op basis van de uitkomsten van deze scan en uw wensen adviseren wij u over de beste oplossing. En wij zullen uw vochtprobleem altijd oplossen!

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl