Gastbeleving onder druk door slecht airco-onderhoud in de horeca

Airconditioning onderhoud levert méér op dan een lage energierekening.

Het onderhoud van binnenklimaat systemen wordt regelmatig ondermaats uitgevoerd. Grote airconditioning systemen in de Horeca worden met vaak onder scherpe contracten onderhouden, dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderhoud. “Ondernemers zijn zich niet genoeg bewust dat dit resulteert in een lager rendement, hoger aantal storingen en een kortere levensduur”. Vertelt Albert van Ingen, Binnenklimaatexpert.nl.’ “De gastbeleving lijdt onder het feit dat een binnenklimaat systeem niet volgens de beste maatstaven wordt onderhouden en daardoor wordt levensduur ook verkort.” Albert van Ingen, expert op het gebied van klimaatbeheersing en onderhoud, geeft aan dat dit dagelijks wordt geconstateerd binnen de Horeca. De controles door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn tevens sterk geïntensiveerd. De controle op de op regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) wordt daarbij streng nageleefd binnen hotels. Tot 30% energiebesparing Het goed onderhouden van de airconditioning systemen levert in de Horeca snel een energiebesparing op van 10 tot 30%. Naast de energiebesparing gaat de gastbeleving significant vooruit omdat er 5 tot 35% minder storingen plaats vinden. Uit onderzoek van de WHO blijkt nog eens dat het binnenklimaat een grote invloed heeft op de gezondheid van gebruikers van een ruimte en daarmee op de gasttevredenheid. Goed onderhoud is namelijk meer dan alleen het schoonmaken van een airconditioning met een doekje. In veel gevallen wordt het binnenklimaatsysteem slechts opengemaakt om vluchtig een filter te reinigen.

Bacteriën zijn vaak de boosdoener

Het goed onderhouden van een binnenklimaatsysteem houdt echter meer in dan alleen het filter schoonmaken. De lekbak moet worden gereinigd én het systeem moet goed wordt door gemeten. De lekbak kan een bron voor bacteriën vormen, buiten dat dit vieze luchtjes veroorzaakt kan dit ook een potentiële ziekmaker zijn voor gasten en werknemers.

Slijtage verkort de levensduur

Een filter is een van de belangrijkste onderdelen van het systeem, wanneer een airco filter niet goed genoeg wordt schoongemaakt zal dit ervoor zorgen dat het systeem harder moet werken om de lucht te filteren. Wanneer dit lange tijd aanhoudt zal de slijtage sneller toenemen en het rendement staat in die tijd onder druk. Het doormeten van het systeem is van onderschat belang. Met het doormeten kan voor dat een storing plaats vindt al worden geconstateerd dat de spanning niet goed is. Bij constatering van afwijkende waardes kan hierop worden ingespeeld, zo wordt een storing voorkomen en de levensduur verlengd. Dit geldt niet alleen voor binnen units ook de buiten units die zich bevinden boven op het dak moeten elk jaar goed onderhouden worden.

“Een systeem netjes schoonmaken is niet alleen een stukje service? vertelt Albert van Ingen. “Dit verbetert niet alleen de uitstraling van binnen en van buiten. Een systeem in goede conditie gaat langer mee, verbruikt minder energie en heeft minder storingen.” Albert van Ingen eigenaar en directeur van BinnenKlimaatExpert.nl heeft een breed portfolio zakelijke klanten en in het bijzonder Horecabedrijven. In de jarenlange samenwerking met het Hilton concern, Ibis, Accor of het Piet Hein hotel heeft BinnenKlimaatExpert (vroeger AVi Airconditioning en Klimaatbeheersing) veel ervaring opgedaan met betrekking tot airconditioning montage, onderhoud van airconditioning en storingen van binnenklimaat systemen binnen de Horeca.

Bron: https://www.hospitality-management.nl/advertorial-gastbeleving-onder-druk-door-slecht-onderhoud-van-airconditioning

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl