Het Luchtgordijn. Hoe kiest u het juiste?
De meeste winkeliers willen niet kiezen tussen een open deur en een prettig binnen klimaat. Een open deur zorgt er immers voor dat in de winter alle warme lucht van binnen naar buiten waait. In de zomer zorgt de tochtende deur er juist voor dat de gekoelde lucht in de winkel naar buiten vliegt, waardoor de winkel opwarmt. Met een luchtgordijn van BinnenklimaatExpert is de lucht van binnen en buiten optimaal te scheiden.
De kou buiten en de warmte binnen; dat is een warmtegordijn!
Een luchtgordijn is een gecontroleerde luchtstroom die natuurlijke luchtuitwisseling tussen ruimtes vermindert. Het apparaat bevindt zich in een deuropening of entree en houdt ruimtes met een verschillend klimaat van elkaar gescheiden. Denk aan een koel-vriesruimte van een bedrijf of aan het binnen- en buitenklimaat van een supermarkt, retailer warenhuis, bank, ziekenhuis of kantoorgebouw. Een luchtgordijn of warmtegordijn samen met een airconditioning is een perfecte combinatie. Het luchtgordijn (ook wel: warmtegordijn) zorgt dat koude (of juist warme) lucht van buiten niet naar binnen komt. Zo bent u verzekerd van een optimaal binnenklimaat. Waarom wordt het ook wel een warmtegordijn genoemd? Dit komt doordat het eigenlijk altijd warme lucht uitblaast. Dit zorgt als het ware voor een gordijn van warme lucht.
Het belang van een luchtgordijn
Een dergelijk warmtegordijn wordt vaak in de retail gebruikt. Open deuren en klanten die de winkel binnenstappen maken het handhaven van een optimaal binnenklimaat in deze branche nét iets lastiger. Geen probleem wanneer u kiest voor een dergelijke oplossing. Het luchtgordijn vormt een onzichtbare afscheiding tussen het binnen- en het buitenklimaat. Het kiezen van de juiste installatie is van belang om te zorgen dat het in staat is om de ruimte af te sluiten zodat de warme lucht niet uit de winkel verdwijnt en de koude lucht weer naar binnen treed. Lees hier hoe en luchtgordijn werkt.
Wist u dat…
…een aangenaam klimaat in uw winkel een positieve bijdrage aan het aantal verkopen levert? Klanten blijven langer in de winkel als het binnenklimaat aangenaam is. En dat betekent meer kans op verkopen. Bovendien biedt u klanten met airconditioning een prettige winkelervaring.
Hoe werkt een luchtgordijn?
Een luchtgordijn houdt of koude of warme luchtstroom van buiten naar binnen tegen. Een verwarmde luchtstroom houdt de koude lucht buiten. Tevens verwarmt de luchtstroom de zeer kleine hoeveelheid koude lucht, die ondanks de luchtstroom toch weet binnen te dringen. Zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat en een thermisch neutrale klimaatscheiding zonder tocht. Is het buiten warmer dan binnen? Dan is de werking omgekeerd: met een onverwarmde of gekoelde luchtstroom zorgt een luchtgordijn ervoor dat de warme lucht buiten blijft.
Op de afbeelding links staat het luchtgordijn uit, op de afbeelding rechts staat hij aan.
Voordelen:
- Minimaal energieverlies en -verbruik
- 70% tot 80% energiebesparing vergeleken met een openstaande deur
- Optimaal thermisch comfort voor een aangenaam (winkel)klimaat
- Verbeterde luchtkwaliteit voor bezoekers en medewerkers
- Gezonder leefklimaat en minder ziekmeldingen door bescherming tegen tocht
- Minder uitwisseling van stof, vocht, geur en minder insecten in het gebouw
- Verwarmde, verfrissende of verkoelende luchtstroom
Het kiezen van het juiste warmtegordijn
Het is belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden:
- Hoe groot is de deur die afgesloten moet worden met een warmtegordijn voor de kou?
- Hoe krachtig moet het warmtegordijn zijn om het binnenklimaat te behouden?
- Wat is uw budget? Een warmte pomp in combinatie luchtgordijn is in de regel 2 tot 3 maal duurder, maar heeft een significant lager energie verbruik. Hierbij is de terugverdientijd een belangrijk onderdeel van de beslissing.
- De laatste belangrijke factoor is de bestaande verwarming in een pand, een warmtegordijn kan gekoppeld worden aan een cv of elektrisch gestuurd worden.
Het is belangrijk om een installatie te kiezen dat de volledige deuropening perfect af kan sluiten zónder dat uw klanten hinder van het luchtgordijn ondervinden. Het komt nog wel eens voor dat een luchtgordijn wordt gekozen dat niet krachtig genoeg is. Het gevolg is dat het binnenklimaat niet optimaal wordt behouden. Ook een té krachtige machine is geen slimme oplossing. Het warmtegordijn zal dan te veel lawaai produceren en uw klanten zullen bij het binnenkomen een vervelende ‘tocht’ voelen. Let wel op, ook hierbij is onderhoud erg belangrijk! Maar, bij de keuze van een goed warmtegordijn is het mogelijk om tot wel 60% aan kosten te besparen.
Wilt u advies over het juiste luchtgordijn? Wij staan voor u klaar! Neem direct contact op voor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u langs om de situatie te bekijken en u van een advies op maat te voorzien.
Algemene besparingstips
- Zorg voor een optimale afstemming van het luchtgordijn op uw bestaande verwarmingssysteem. Gebruik het apparaat dus niet altijd, maar alleen wanneer u het binnen en buitenklimaat wilt scheiden.
- Een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de luchtstroom moeilijk tot aan de grond komt. Dan moet het luchtgordijn meer energie gebruiken om toch tot de grond te komen en ervaren klanten een tocht van boven, wat vaak wordt gezien als onaangenaam.
- Een te lage temperatuur verstoort juist de effectieve werking. De lucht van buiten kan dan gewoon naar binnen en dat zorgt voor tocht.
- Zorg voor precies het juiste luchtgordijn. Een luchtgordijn met overcapaciteit zal te veel energie gebruikten of lawaai maken, een te kleine versie zorgt ervoor dat er als nog lucht van binnen naar buiten kan.
- De luchtstroom werkt optimaal wanneer de luchtstroom minimaal de breedte heeft én voelbaar is tot aan de vloer. Als dat niet het geval is, kan de lucht van buiten alsnog naar binnen tochten.
- Monteer het luchtgordijn zo dicht mogelijk boven de deur. Dichter bij de vloer betekent dat er minder energie nodig is om de luchtstroom optimaal te krijgen.
- Zorg ervoor dat de luchtstroom niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld een rolluik of een reclamebord.
- Let op de uitblaashoek. Het advies is om bij een koude buitentemperatuur de warme luchtstroom iets naar buiten te laten wijzen. In de warmere periode als de koude lucht juist binnen gehouden moet worden, kantel de lamellen iets naar binnen.
- Gebruik het gordijn ook daadwerkelijk als gordijn en niet als verwarming. Het apparaat zal wanneer het verkeerd gebruikt wordt, te veel energie verbruiken.
De verschillende verwarmingsmethodes van een luchtgordijn
Een luchtgordijn kan op een aantal manieren de warme of koude lucht van het gordijn ontwikkelen.
- Als eerste is het mogelijk om het gordijn aan te sluiten op een centrale verwarming. Hiervoor moet er natuurlijk wel een aansluiting in de buurt zijn. Om voor een optimale besparing te zorgen is het noodzakelijk om het luchtgordijn goed af te stemmen met de cv-ketel, stads- of blokverwarming, warmtepomp, of andere vorm van energievoorziening.
- Als tweede is het mogelijk om elektrisch luchtgordijn te installeren. Deze is niet afhankelijk van een warm watervoorziening. Het luchtgordijn werkt het beste als deze is afgestemd op de aansturing van de verwarming en ventilatie.
- Als derde is het mogelijk om een luchtgordijn te installeren dat gebruik maakt van directe expansie. Deze werken met een standalone warmtepomp of zijn geïntegreerd in een VRF-klimaatsysteem.
- Als vierde is het mogelijk om een hybride variant op te hangen. De keuze voor deze variant is als de watertemperatuur van het aangeleverde water niet hoog genoeg is om de warmtecapaciteit te benutten. Een extra elektrische verwarmingselement zorgt automatisch voor een extra verwarming voor de gewenste uitblaastemperatuur.
Wilt u advies over het juiste luchtgordijn? Wij staan voor u klaar! Neem direct contact op voor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u langs om de situatie te bekijken en u van een advies op maat te voorzien.
Algemeen
Airconditioning vervangen >
De warmtepomp adviseur: ontdek hoeveel u kunt besparen >
Functies van airconditioning >
Het Luchtgordijn hoe kiest u de juiste? >
Hoe werkt een warmtepomp? >
Hoe wordt een airconditioningssysteem gemonteerd? >
Koelen met een Airco >
Ontvochtigen met airconditioning >
Is ook verwarmen met de airco een goede optie? >
Ventileren met airconditioning >
Verwarmen met airconditioning >
Verwarmingsmonteur nodig? Advies en informatie >
Waarom kies ik voor een luchtgordijn met directe expansie? >
Warmtepomp vs CV: de verschillen >
Wat is een hybride warmtepomp? >
Wat is een lucht-lucht warmtepomp? >
Wat is een lucht-water warmtepomp? >
Wat is Sick Building Syndrome? >