Verwarmen met airco

Is ook verwarmen met de airco een goede optie?

Airconditioning wordt meestal gebruikt voor verkoeling. Met de warmere zomers van afgelopen jaren, is de vraag naar airco’s dan ook enorm gestegen. Tegelijkertijd is de vraag gerezen hoe woningen, kantoren, winkelpanden en industrie op een zo duurzaam mogelijke manier verwarmd kunnen worden zonder dat dit de portemonnee te hard raakt. Wanneer je nu nog beschikt over een cv-ketel, maar wel wilt over stappen op een aardgasloze woning, kan de airconditioning óók uitkomst bieden als tussenstap bij het verwarmen. De meeste airco’s bieden tenslotte inmiddels de optie om te verwarmen.

Waarom verwarmen met de airco?

Zoals gezegd, is het een goede optie om in ieder geval op dit gebied ‘gasloos’ te worden. Wanneer je beschikt over zonnepanelen, kun je de eigen CO2-uitstoot flink verminderen door de benodigde stroom hiermee (deels) op te wekken. Wanneer je met de airco alleen ruimtes verwarmt die daadwerkelijk gebruikt worden, kun je met de airco ook gaskosten reduceren. Het elektriciteitsverbruik wordt natuurlijk wel hoger, maar bij hoge gasprijzen kan dit alsnog lonend zijn. Traditioneel elektrisch verwarmen met een elektrische kachel is hoe dan ook veel kostbaarder.

Een ander voordeel is dat een airco een ruimte sneller op temperatuur brengt dan een cv-installatie met radiatoren of vloerverwarming. Vergeleken met een reguliere warmtepomp is de (lucht-luchtwarmtepomp)airco daarbij een stuk voordeliger in aanschaf.

Aandachtspunten bij het verwarmen met een airco

Wanneer je alle ruimtes in de woning of het kantoorpand wilt verwarmen, heb je verschillende airco-units nodig. Deze dienen daarbij afzonderlijk bediend te worden, wat wel weer het voordeel oplevert dat ruimtes niet nodeloos verwarmd hoeven te worden.

Ook dient rekening gehouden te worden met het geluid en mogelijke tochthinder wanneer een airco volop blaast om een ruimte te verwarmen. De juiste fysieke plaatsing kan een hoop klachten voorkomen, en ook het plaatsen van een airco met voldoende vermogen die niet doorlopend hoeft te ‘loeien’, kan veel schelen. Wij adviseren u hierbij natuurlijk graag.
Tot slot is het goed om te weten dat een airco geen volwaardige warmtepomp is die ook het tapwater verwarmt. Hier zal dus een andere oplossing voor aanwezig moeten zijn.

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl