Wat is een lucht-water warmtepomp?

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om warmte met behulp van een traditionele radiator of vloerverwarming om een ruimte te verwarmen. Het systeem is aan te schaffen tegen een relatief laag bedrag en is in staat om een hoog rendement te realiseren. In tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp zijn er voor de installatie van de lucht-water warmtepomp iets meer aanpassingen aan het huis nodig. Naast het plaatsen van een buiten-unit, dient de ruimte voorzien te worden van een boiler en radiatoren. De lucht-water warmtepomp zien we steeds vaker terug bij nieuwbouw.

Het proces van de lucht-water warmtepomp

Het principe van de lucht-water warmtepomp werkt vrijwel hetzelfde als die van de lucht-lucht warmtepomp. Het verschil zit hem echter in de manier waarop warmte de ruimte bereikt. In tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp (die middels een airconditioningssysteem de warmte verspreidt); zorgt de lucht-water warmtepomp namelijk voor een warmteafgifte via een radiator. Het proces ziet er als volgt uit:

  1. Verdamping: de warmte wordt uit de lucht onttrokken, waardoor het koudemiddel dat zich in de leidingen bevindt en al bij zeer lage temperaturen kookt, wordt omgezet in gas.
  2. Compressie: de compressor zuigt het gas aan en zorgt ervoor dat de druk wordt verhoogd. Hierdoor neemt de temperatuur van het gas toe.
  3. Condensatie: het opgewarmde gas ontsnapt onder druk uit de compressor, waarbij het warmte afgeeft aan de radiator. Deze warmte wordt in de ruimte verspreid.
  4. Expansie: tijdens de expansie wordt de druk in het systeem verlaagd, zodat de pomp weer onder de juiste druk kan functioneren. Hierdoor kan het koudemiddel opnieuw aan de cyclus beginnen.

De voordelen van de lucht-water warmtepomp

  • Deze warmtepomp is vrij eenvoudig te installeren en kan aangeschaft worden tegen relatief lage investeringskosten.
  • Er hoeven geen drastische aanpassingen gemaakt te worden aan de ruimte en omgeving om het systeem optimaal te laten functioneren.
  • De lucht-water warmtepomp zorgt er ook voor dat het sanitaire water tegen een zeer lage prijs verwarmt kan worden.
  • Naast een verwarmende functie kan het warmtepompsysteem ook tijdens de warme dagen de ruimte verkoelen.

De nadelen van de lucht-water warmtepomp

Tijdens de koude dagen werkt een lucht-water warmtepomp niet optimaal en zal harder moeten werken om de gewenste binnentemperatuur te realiseren. Dit gaat ten koste gaat van het rendement. Het kan voorkomen dat bij extreem koud weer het noodzakelijk is om een secundaire verwarmingsbron te gebruiken. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals vermogen, de grootte van de ruimte en de type ruimte.

De werking van een lucht/water vs. een lucht/lucht warmtepomp.

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl