Waarom kies ik voor een luchtgordijn met directe expansie?

Wanneer een luchtgordijn wordt geïnstalleerd moet een winkelier de keuze maken vanuit welke bron het luchtgordijn gekoelde of verwarmde lucht ontwikkeld. Met het oog op verwachte, toekomstige regelgeving en het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan, wordt het investeren in een warmtebron op basis van gas steeds minder aantrekkelijk. Als de keuze voor een luchtgordijn met cv steeds minder relevant wordt, waar moet de winkelier dan voor kiezen?

De keuze die klanten van BinnenklimaatExpert nu hoofdzakelijk maken is die tussen een luchtgordijn met directe expansie (ook wel een warmtepomp) en een elektrisch luchtgordijn. In unieke gevallen wordt er gekozen voor een hybride systeem.

Luchtgordijn met warmtepomp

In een ideale situatie installeert onze installateur het luchtgordijn met een warmtepomp. Deze pomp is in de afgelopen jaren populair geworden omdat het een milieuvriendelijkste en energiezuinigste alternatief is. Een warmtepomp haalt immers de warmte of kou niet uit het stoken van gas, maar uit grond, lucht of water.

Hoewel een lucht gordijn met warmtepomp bij aanschaf in veel gevallen de duurdere variant is, is de total cost of ownership (TCO) lager dan bijvoorbeeld bij een elektrische variant. Dit komt door de lagere behoefte aan elektriciteit, maar ook de mogelijkheid om ook koude lucht te blazen. Hierdoor is het in de warme maanden eenvoudig om een gewenst binnenklimaat te behouden. De airco installatie wordt dan niet continu overbelast.

Het is echter hierbij wel van belang om een goed gefundeerde keuze te maken over zo een soort luchtgordijn. De minimale en maximale capaciteit van een systeem kan flink afhangen van de buitentemperatuur en onder- en overbelasting is af te raden. Uit ervaring blijkt dat dit storingen kan veroorzaken.

Elektrisch luchtgordijn

Daarnaast kan een winkelier ervoor kiezen om voor een elektrisch luchtgordijn te laten installeren. Deze is niet afhankelijk van een warm-watervoorziening. Het grote voordeel van het installeren van dit soort luchtgordijnen is de lagere aanschafprijs ten opzichte van de luchtgordijn met warmtepomp. Hij is daarnaast heel eenvoudig te installeren.

Maar in praktijk blijkt dat elektrische luchtgordijnen veel meer energie verbruiken. Daardoor ligt de uiteindelijke TCO hoger dan van andere oplossingen. Daarnaast is dit soort gordijnen niet in staat om koude lucht te blazen, waardoor er in de warme maanden geen gebruik gemaakt kan worden van het apparaat.

Of de keuze nu valt op een Luchtgordijn met directe expansie of juist een elektrisch luchtgordijn. Het blijft belangrijk om een installatie te kiezen die past bij de situatie. De installatie moet namelijk krachtig genoeg zijn om de hele deuropening perfect kan afsluiten, zonder dat uw klanten hinder van het luchtgordijn ondervinden.

Wilt u advies over het juiste luchtgordijn? Wij staan voor u klaar! Neem direct contact op voor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u langs om de situatie te bekijken en u van een advies op maat te voorzien.

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl