Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp gecombineerd met een CV-ketel, die vaak in nieuwbouwwoningen worden geplaatst. Ook in huizen waar nu alleen nog een gasketel hangt kunnen de hybride warmtepompen goed ingezet worden. In dit artikel lees je er meer over.

De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp geeft warm water en zorgt voor verwarming. Hybride warmtepompen worden ingezet om op korte termijn de energie- en gasverbruik in woningen te verlagen. Dit is erg interessant in een land als Nederland aangezien Nederland een uitgebreid gasinfrastructuur heeft. De warmtepomp gebruikt buitenlucht of ventilatielucht als bron van verwarming voor een groot deel van het jaar. Alleen op erg koude dagen wordt de CV-ketel gebruikt. De warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnenunit komt naast de cv-ketel te hangen en de buitenunit staat in de buitenlucht, waar energie aan onttrokken wordt.

Verschil hybride warmtepomp en normale warmtepomp

Een normale warmtepomp zoals de lucht-lucht en lucht-water warmtepomp zorgen alleen voor verwarming, de hybride warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp haalt de warmte altijd uit de lucht, terwijl de andere warmtepompen de warmte ook uit de bodem of uit (oppervlakte)water kunnen halen.

De voordelen

Net als alle warmtepompen, hebben hybride warmtepompen verschillende voordelen. Voorbeelden hiervan zijn:

Ze zijn relatief eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepompen kunnen snel geïnstalleerd worden. De installateur heeft ongeveer een halve of een hele dag nodig om ze te installeren. Hiernaast hebben ze ook nog eens weinig onderhoud nodig. Onderhoud aan deze warmtepompen is preventief.

Ze zijn betaalbaar.

Ze zijn beter te betalen dan andere warmtepompen. De hybride warmtepomp is een ideale oplossing om uw huis stap voor stap aardgasvrij te maken. Het is goed om deze stappen nu al te zetten, en niet op het laatste moment, wanneer het verplicht wordt.

De huidige radiatoren kunnen behouden worden.

De huidige radiatoren volstaan voor een hybride warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur in huis, zowel ’s nachts als overdag.

Ze zijn duurzaam.

Net als andere warmtepompen is de hybride warmtepomp duurzaam omdat die (gratis) warmte uit de omgeving haalt. Alleen op extreem koude dagen wordt de cv-ketel nog ingezet.

Ze dragen bij aan het klimaatneutraal plan van 2050.

Vanaf 2050 moeten alle huishoudens volgens de Nederlandse overheid klimaatneutraal zijn. Dit houdt in dat we al moeten gaan starten met het inzetten van duurzame bronnen van energie. Door het overstappen op duurzame bronnen wordt de CO2-uitstoot verminderd. De overheid stimuleert (hybride) warmtepompen aan de hand van het verschaffen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Soorten

De hybride warmtepomp komt voor in drie uitvoeringen:

  1. Warmte uit buitenlucht.
    Deze uitvoering werkt met een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt. De cv-ketel wordt alleen op piekmomenten ingezet en kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel.
  2. Warmte uit ventilatielucht
    Deze uitvoering haalt de warmte uit de ventilatieafvoer van een woning. Deze pomp kan warmte voor de verwarming en tapwater leveren. Deze kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel en de cv-ketel wordt alleen in piekmomenten ingezet.
  3. Warmte uit buitenlucht en ventilatielucht
    Deze uitvoering wordt buitenshuis geplaatst en produceert ook warmte voor de verwarming en voor tapwater. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en er is geen cv-ketel nodig.

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl