Wat is een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp geeft warm water en zorgt voor verwarming. Hybride warmtepompen worden ingezet om op korte termijn de energie- en gasverbruik in woningen te verlagen. Dit is erg interessant in een land als Nederland aangezien Nederland een uitgebreid gasinfrastructuur heeft. De warmtepomp gebruikt buitenlucht of ventilatielucht als bron van verwarming voor een groot deel van het jaar. Alleen op erg koude dagen wordt de CV-ketel gebruikt. De warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnenunit komt naast de cv-ketel te hangen en de buitenunit staat in de buitenlucht, waar energie aan onttrokken wordt.
Verschil hybride warmtepomp en normale warmtepomp
Een normale warmtepomp zoals de lucht-lucht en lucht-water warmtepomp zorgen alleen voor verwarming, de hybride warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp haalt de warmte altijd uit de lucht, terwijl de andere warmtepompen de warmte ook uit de bodem of uit (oppervlakte)water kunnen halen.
De voordelen
Net als alle warmtepompen, hebben hybride warmtepompen verschillende voordelen. Voorbeelden hiervan zijn:
Ze zijn relatief eenvoudig te installeren.
Hybride warmtepompen kunnen snel geïnstalleerd worden. De installateur heeft ongeveer een halve of een hele dag nodig om ze te installeren. Hiernaast hebben ze ook nog eens weinig onderhoud nodig. Onderhoud aan deze warmtepompen is preventief.
Ze zijn betaalbaar.
Ze zijn beter te betalen dan andere warmtepompen. De hybride warmtepomp is een ideale oplossing om uw huis stap voor stap aardgasvrij te maken. Het is goed om deze stappen nu al te zetten, en niet op het laatste moment, wanneer het verplicht wordt.
De huidige radiatoren kunnen behouden worden.
De huidige radiatoren volstaan voor een hybride warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur in huis, zowel ’s nachts als overdag.
Ze zijn duurzaam.
Net als andere warmtepompen is de hybride warmtepomp duurzaam omdat die (gratis) warmte uit de omgeving haalt. Alleen op extreem koude dagen wordt de cv-ketel nog ingezet.
Ze dragen bij aan het klimaatneutraal plan van 2050.
Vanaf 2050 moeten alle huishoudens volgens de Nederlandse overheid klimaatneutraal zijn. Dit houdt in dat we al moeten gaan starten met het inzetten van duurzame bronnen van energie. Door het overstappen op duurzame bronnen wordt de CO2-uitstoot verminderd. De overheid stimuleert (hybride) warmtepompen aan de hand van het verschaffen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
Soorten
De hybride warmtepomp komt voor in drie uitvoeringen:
- Warmte uit buitenlucht.
Deze uitvoering werkt met een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt. De cv-ketel wordt alleen op piekmomenten ingezet en kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel. - Warmte uit ventilatielucht
Deze uitvoering haalt de warmte uit de ventilatieafvoer van een woning. Deze pomp kan warmte voor de verwarming en tapwater leveren. Deze kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel en de cv-ketel wordt alleen in piekmomenten ingezet. - Warmte uit buitenlucht en ventilatielucht
Deze uitvoering wordt buitenshuis geplaatst en produceert ook warmte voor de verwarming en voor tapwater. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en er is geen cv-ketel nodig.
Warmtepomp adviseur
Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!
Algemeen
Airconditioning vervangen >
De warmtepomp adviseur: ontdek hoeveel u kunt besparen >
Functies van airconditioning >
Het Luchtgordijn hoe kiest u de juiste? >
Hoe werkt een warmtepomp? >
Hoe wordt een airconditioningssysteem gemonteerd? >
Koelen met een Airco >
Ontvochtigen met airconditioning >
Is ook verwarmen met de airco een goede optie? >
Ventileren met airconditioning >
Verwarmen met airconditioning >
Verwarmingsmonteur nodig? Advies en informatie >
Waarom kies ik voor een luchtgordijn met directe expansie? >
Warmtepomp vs CV: de verschillen >
Wat is een hybride warmtepomp? >
Wat is een lucht-lucht warmtepomp? >
Wat is een lucht-water warmtepomp? >
Wat is Sick Building Syndrome? >