Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

De lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht om warmte met behulp van een binnen-unit en ventilator een ruimte in te blazen. Het systeem is zeer milieuvriendelijk en kan tegen relatief lage investeringskosten een hoog rendement realiseren. Bovendien zijn de aanpassingen die aan een huis en omgeving gemaakt dienen te worden minimaal, omdat er uitsluitend een buiten-unit en binnen-unit/ventilator geplaatst dient te worden. Door de lage investeringskosten en het gebruikersgemak is het systeem steeds populairder en wordt het al regelmatig geïnstalleerd bij nieuwbouw.

Het proces van de lucht-lucht warmtepomp

Het principe van de lucht-lucht warmtepomp werkt vrijwel hetzelfde als die van de lucht-water warmtepomp. Het verschil is echter dat de warmte op een verschillende manier de ruimte bereikt. In tegenstelling tot de lucht-water warmtepomp (die middels een radiator de warmte verspreidt), zorgt de lucht-lucht warmtepomp namelijk voor een warmteafgifte via een airconditioningssysteem. Het proces ziet er als volgt uit:

  1. Verdamping: door het onttrekken van warmte uit de lucht, verdampt het koudemiddel en wordt het omgezet in gas.
  2. Compressie: de compressor zorgt ervoor dat het gas wordt aangezogen en dat de druk wordt verhoogd, waardoor de temperatuur van het gas toeneemt.
  3. Condensatie: het gas ontsnapt onder de hoge druk uit de compressor, waarbij het de warmte afgeeft aan de binnen-unit (airconditioning). Deze warmte wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen.
  4. Expansie: tijdens de expansie wordt de druk van de vloeistof verlaagd, zodat de algehele druk in de warmtepomp op een juist niveau komt te staan. Zo kan het koudemiddel opnieuw aan de cyclus beginnen.

De voordelen van de lucht-lucht warmtepomp

De investeringskosten van de lucht-lucht warmtepomp zijn relatief laag en de pomp is ook geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes.
Ter verkoeling van een bepaalde ruimte kan het systeem tijdens de warme dagen ook gebruikt worden als airconditioning.
Het lucht-lucht warmtepompsysteem heeft een zeer snel reactievermogen, waardoor de verbonden ruimte op binnen een kwestie van minuten verwarmd kan worden.
In vergelijking met andere systemen is de lucht-lucht warmtepomp vrij eenvoudig om te installeren.

De nadelen van de lucht-lucht warmtepomp

Bij lage buitentemperaturen is het rendemen van de de lucht-lucht warmtepomp relatief laag. Dit komt omdat de compressor harder zal moeten werken om warme lucht voort te brengen.
Op koude dagen is het rendement relatief laag in vergelijking met andere systemen. Bij zeer lage temperaturen kan het zelfs voorkomen dat een warmtepomp ondersteuning nodig zal hebben van een andere warmtebron, zoals een CV ketel of open haard.

De werking van een lucht/water vs. een lucht/lucht warmtepomp.

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl