Verwarmingsmonteur nodig? Advies en informatie

Ook in Nederland kan de temperatuur flink dalen. Gelukkig kunnen bijna alle huizen verwarmd worden. Als uw verwarming dan kapot is, wordt het onaangenaam koud in huis. In de meeste huizen in Nederland zorgen radiatoren voor de verwarming van het huis. Het installeren van radiatoren om uw huis te verwarmen, wordt door een verwarmingsmonteur gedaan. In dit artikel leest u meer over installatie van verwarmingen.

Wat is een verwarmingsmonteur?

Een verwarmingsmonteur is iemand die verwarmingen aansluit. Een verwarmingsmonteur doet geen onderhoud, maar puur het aansluiten van de verwarming. Het beroep is een afleiding van een loodgieter. Tegenwoordig zijn er steeds meer technieken en nieuwe innovaties waar verwarmingsmonteuren mee te maken krijgen. Denk aan CV-ketels die ook energie kunnen opwekken of verwarming door middel van zonnepanelen. Ook worden tegenwoordig vaak flexibele in plaats van ijzeren verwarmingsbuizen gebruikt, zodat bij renovatie de buizen makkelijk weggewerkt kunnen worden. Het is voor een verwarmingsmonteur daarom belangrijk om regelmatig bij te leren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van verwarmingen. Een verwarmingsmonteur moet dus opleidingen of cursussen volgen.

Soorten verwarmingen

Er zijn verschillende soorten verwarmingen die verwarmingsmonteurs kunnen aansluiten. Er zijn erg veel verschillende manier waarop een huis verwarmd kan worden. Ook duurzame manieren, zoals zonnepanelen. De verwarmingen die hieronder beschreven worden zijn toch wel de meest voorkomende. Als u een van onderstaande verwarmingen aan wilt laten sluiten, neem dan contact met ons op.

De CV

De allerbekendste en meest voorkomende verwarming is toch wel de centrale verwarming (CV). Dit is een gesloten verwarming waar men ruimtes kan verwarmen met behulp van radiatoren. De radiatoren worden verwarmd door water. Een centraal punt (vandaar de naam centrale verwarming) zorgt ervoor dat het water verwarmd wordt, en vervolgens wordt het warme water door pompen door het systeem gepompt. Op deze manier worden ruimtes warm gehouden. De gewenste temperatuur is makkelijk te regelen met een thermostaat. In de winter is ongeveer 20 graden gewenst, in de zomer kan de thermostaat lager gezet worden. Indien het huis nog helemaal niet bestaat uit een verwarmingssysteem, kan een CV worden aangelegd. De kosten van het aanleggen van centrale verwarming, inclusief materialen en installatie is ongeveer tussen de 8000 en 10.000 euro.

Warmtepomp

Tegenwoordig worden ook vaak warmtepompen gekozen als verwarmingssysteem. Het grootste voordeel van warmtepompen is dat ze erg milieuvriendelijk zijn. De aanschafkosten van warmtepompen zijn echter wel hoog. Ook is uiterst goede isolatie vereist, en bij voorkeur ook zonnepanelen en vloerverwarming. De warmtepomp is meer geschikt voor nieuwbouwhuizen. Een goedkoper alternatief is de hybride warmtepomp. Deze type warmtepomp is gecombineerd met een CV-systeem. Voordelen van de hybride warmtepomp is dat ze betaalbaar zijn, ook duurzaam en relatief eenvoudig te installeren door een verwarmingsmonteur. Voor een lucht-lucht warmtepomp zijn binnenunits nodig om de warme lucht in de ruimte te verspreiden.

Opleiding en carrière

Om een verwarmingsmonteur te worden, moet je een opleiding volgen in de installatietechniek. Verwarmingsmonteuren zijn werkzaam in de installatiebranche, en kunnen bij bedrijven zoals BinnenKlimaatExpert gaan werken. Een opleiding tot verwarmingsmonteur bestaat uit 4 dagen werken en 1 dag naar school om de benodigde theorie te leren. Verschillende examens/opdrachten zorgen voor het behalen van het examen. Werkgevers vereisen altijd een opleiding en kennis van de laatste technieken van een verwarmingsmonteur. Tegenwoordig is er erg veel vraag naar verwarmingsmonteurs, vanwege zijn technische kennis van het installeren van verschillende verwarmingssystemen. Ook kan een verwarmingsmonteur zich binnen de installatietechniek goed verder ontwikkelen aangezien de technieken continu verbeteren. Door het volgen van opleidingen en cursussen kan dit bereikt worden.

Verwarmingsmonteur nodig?

Wilt u verwarming, of misschien wel koeling, laten installeren? Dan bent u aan het goede adres. Monteurs van BinnenKlimaatExpert hebben allemaal een STEK-erkenning. De monteurs hebben ook ruim 10 jaar ervaring in de techniek en ze volgen jaarlijkse bijscholing. De gecertificeerde en ervaren monteurs zorgen in Nederland voor vakkundige montage van een verwarmingssysteem. Een goede installatie is cruciaal in het goed functioneren van het verwarmingssysteem. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl