Warmtepomp vs CV: de verschillen

Een warmtepomp en CV zijn beide systemen om ruimtes in huizen en gebouwen te verwarmen. De CV is het meest gebruikte en meest bekende systeem om te verwarmen. Tegenwoordig worden echter ook steeds vaker warmtepompen ingezet. Deze systemen zijn milieuvriendelijker, maar de aanschafprijs ervan is ook hoger. In dit artikel leggen we het verschil uit.

Warmtepomp-cv en het milieu

Een manifest, opgesteld door verschillende organisaties zoals Greenpeace en milieudefensie, is aangeboden voor de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. Hierin staat onder andere een voorstel dat vanaf 2021 alleen nog maar (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden. Op dit moment heeft ongeveer 95% procent van de huizen in Nederland een CV-ketel. Om bij te dragen aan een gezond milieu, is het noodzakelijk dat er (ook) in Nederland van aardgas afgestapt wordt. Door de CV-ketel te vervangen door een duurzame warmtebron, zoals (hybride) warmtepompen, wordt er minder aardgas gebruikt.

De verschillen tussen een warmtepomp en cv

Het grootste verschil is dat een warmtepomp duurder is in aanschaf, maar wel veel milieuvriendelijker waardoor er ook subsidies voor het gebruik van warmtepompen zijn. CV-ketels zijn daarentegen goedkoper en kunnen makkelijk in elke woning geplaatst worden. In de tabel hieronder vindt u de belangrijkste verschillen tussen een warmtepomp en een CV:

Warmtepomp

  • Vereist uiterst goede isolatie;
  • Interessanter bij nieuwbouw;
  • Neemt veel ruimte in beslag;
  • Energie is duurzaam gewonnen;
  • Een warmtepomp is een deel van het verwarmingssysteem;
  • Warmte (aarde, water of lucht) bestaat al;
  • Prijzen van elektriciteit dalen.

CV

  • Kan bij elk type woning;
  • Kan in elk huis geplaatst worden (klein, groot, oud, nieuw);
  • Een nieuwe CV-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee;
  • Gas is goedkoper dan elektriciteit, maar CV’s stoten meer CO2 uit;
  • De CV-ketel is het verwarmingssysteem;
  • Warmte moet nog opgewekt worden (door middel van aardgas);
  • Prijzen van gas stijgen.

Soorten warmtepompen

Binnen de warmtepompen zijn ook verschillende soorten verkrijgbaar. De drie soorten zijn de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de hybride warmtepomp.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt buitenlucht die verwarmd wordt om vervolgens via een binnenunit en ventilator warme lucht naar binnen te blazen. Aanpassingen die aan een huis gedaan moeten worden voor dit type systeem zijn minimaal. De werking van deze warmtepomp is als volgt: warmte uit de lucht wordt onttrokken en het koudemiddel verdampt waardoor het omgezet wordt in gas → de compressor zorgt ervoor dat de druk verhoogt waardoor de temperatuur van het gas toeneemt → het gas ontsnapt onder hoge druk uit de compressor waardoor het warmte afgeeft aan de binnen-unit (airconditioning) → door expansie wordt de druk van de vloeistof vertraagd en begint het koudemiddel opnieuw aan de cyclus.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht om daarmee radiatoren of vloerverwarming op te warmen. Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp zijn er wat aanpassingen aan het huis nodig. Er moeten buiten voldoende ruimte zijn voor het plaatsen van de buiten-unit. Hiernaast moet de boiler en radiatoren geplaatst worden. Deze type warmtepomp komt het meeste voor bij nieuwbouwhuizen.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is momenteel nog het meest gebruikte alternatief voor de CV-ketel. Deze warmtepomp wordt naast de CV-ketel geplaatst en wordt vaak gezien als een tussenstap van CV naar warmtepomp. De hybride warmtepomp gebruikt ventilatie of buitenlucht als bron van verwarming. De warmtepomp is de hoofdleverancier van verwarming, alleen op hele koude dagen springt de CV-ketel bij. Dit zorgt ervoor dat de CV-ketel al een stuk minder wordt gebruikt, wat zorgt voor een vriendelijker milieu.

Warmtepomp adviseur

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen? Elke situatie vergt een eigen aanpak voor een optimaal resultaat. Wij helpen u graag te ontdekken welk systeem bij u past en welke mogelijke besparingen u daarmee kunt bereiken!

Neem contact met ons op


Bellweg 20, 4104 BJ Culemborg

0345 - 511 430

info@binnenklimaatexpert.nl